Ki günümüz post modernitesinde artık insanlar içeriğee yönelmiş durumdalar. İnternetin ilk çıktığı zamanlar manuel yapılan şeyler ve içerik sayısı çok az iken. Şu an içerik sayısı milyarları bulmuştur. Şahsen iyi bir yazılımcı olsam ve sevdiğim bir proje olsa, bunu html yapıp geliştirirdim. Ancak dediğim gibi günümüzde bireysel faaliyetler çok çok zor.
Mesela r10'dan en iyi 10 yazılımcı bir araya gelse Wordpress gibi bir sistemi tüm açılardan düşündüğümüzde hayatta yapamazlar.
Konu dışı olacak ama;
Wordpress gibi bir sistemin yazılamayacağı oldukça yanlış bir fikir.
Tek başıma wordpress gibi bir sistemi yazabilirim 3 ayımı alır. 10 kişi birleşirse 2-3 haftada yazılır.
Buradaki mesele opportunity cost yani fırsat maliyeti.
Yani ben 3 ayımı bu işe ayırsam benim şirketimin vergisini, kirasını, borcunu kim ödeyecek?
Yani 3 hafta free bir sistem üzerinde çalışıp bunu bedava dağıttığınızda evinizi nasıl geçindirir, kredi kartı borcunuzu nasıl ödersiniz.
O nedenle GPL sistemlerin geliştiricileri arasında genelde üniversiteler öne çıkar.
Akademisyenlerin önderliğinde ev geçindirme derdi olmayan üniversite gençlerinin veya zengin batılı ülkelerin insanlarının projeleridir bunlar.
Arkasında bir community olmayan herhangi bir yazılımın bir seneden fazla ayakta kalması mümkün değildir.
Biz de akademisyen diye hıyar yetiştirdiğimiz, üniversite diye de yoğurt mayaladığımız için cacık kıvamında işler çıkartıyoruz.
Türkiye'deki onlarca programcılık bölümlerinin kendisine ait bir programlama dili, bir framework, bir GPL yazılım peşinde koşmuyorlar.
Lisenin devamı olarak ders anlatıp sınav yapıp adam yetiştiriyorlar...