Benim bilmediğim konu şu veterinerler böyle bir köpeği tedavi etmesi için ne kadar para istiyorlar. Sanırım bitlenmiş parazit kapmış aç kalmış köpek.
Daha önceki evrelerde masraf bu kadar yüksek olmuyor. Hatta basit melhem ve haplar ile kolayca geçirilebiliyor. (sonradan öğrendim) ama bu derece ileri safhaya geldikten sonra klinikte kalıyor hayvan. bir bakıma orada tedavi maliyetini arttıran en önemli unsur pansiyon bedeli oluyor. Ayrıca iğneler ve diğer ilaçlar da tek tek bakınca büyük bir tutar gibi görünmese de total de yüklü bir yekün tutabiliyor. Bununda gördüğüm sorunu, aç kalma (çünkü gören kaçıyor hatta yaklaşmaya çekiniyor) + dediğin gibi parazitler ve büyük ihtimal de karaciğer bozukluğu..
+ Bu hayvnaın sorunu bildiğiniz uyuz hastalığı. Kaşınmaktan oluşuyor. Özellikle pireler yüzünden hayvan kendini kaşıya kaşıya tahriş ediyor ve zamanla deriye parazitler yerleşiyor. Bu evreye gelmiş bir köpek için iyi bir veteriner müdahalesi şart olsa da olur ya daha önceki evrelerde olan bir köpeğe rast gelirseniz kolayca müdahale edebilir ve onu kurtarabilirsiniz.
Yapılması gerekenler;
1- Eğer imkanınız var ise hayvanı deniz suyuna sokun, bu onun cildine çok iyi gelir!
2- Diçromek diye bir hap var (15-25 TL arası zor bulunur ama çok etkilidir) Bu hapı haftada 1 adet toz haline getirip yemeğinin içine katın. Zaman içinde çok fayda ediyor ve hayvan düzeliyor.
3- Metrin diye bir merhem var. Bu merhemi de hayvanın sorunlu yerlerine sürebilirsiniz. (elinize kadınların boya eldivenlerinden takabilirsiniz) + hayvan siz sürdükten sonra yalamasın diye biraz onu meşgul edin ki melhem deri tarafından emilsin.
Bunları halen 100'ün üzerinde kedi ve köpek gibi sokak hayvanı besleyen bir ablamdan öğrendim. Yaşanmış ve etkili tecrübelerdir yani.
+ Özellikle köpeği olan arkadaşlar bu uyarım gerçekten çok önemli, Köpeğinize mutlaka 2 ayda bir pire damlası damlatın !.. ihmal ederseniz sonraki evre bunun başlangıcı olur !.. )