tamamdir hocam, evet gelen bos mu diye baktirabilirdim onu yapabilirm onda sıkıntıyok , peki php yazarken idyi bos mu geciyorduk unuttum, sanrim bos geciyorduk mysql oto veriyordu biz ek olarak tc falan verip onu key yapiyorduk. peki hocam sey sorabilir miyim nodejs ile mesela ben bunu phpde oldugu gibi veritabanina yazdırabilirim degil mi bir sonraki amacim nodejs ve angular ogrenmek ama tam olarak bunu yapabilir mi bilmiyorum. ayrica eger site ici bir clientside yani bu proje icin denemelik ardisik idler uretmek istesem globalde var id olusturdum diyelim, fonskiyonda +1 yapıp adama verdim diyelim, daha sonra verip 2 oldu ya, ben bu değerin artik 2 oldugunu globaldeki yani fonskiyon disindaki degere nasil soyleyecegim, sonucta ben fonksiyonu baska yerden cagirdim fonksiyon da ana idyi aldi editledi isi bitti, bir daha yaptiginda yine 1 olarak görecek, return yapsam da ana var id; degismeyecek. bunu nasil halledebiliriz. kisaca disarda bir x var, fonskiyon icinde bu x i degistiemek mumkun mu return haricinde bir şekilde.