Cevaplarınız için çok teşekkürler ne kadar yardımcı olduğunuzu bilemezsiniz.
Sanırım yurtdışında yüksek lisans yapmak bir hayli fayda sağlayacak bu hedef için. Umarım başarabilirim
Bir de bildiğim kadarıyla İsviçre'de birden fazla resmi dil var ve her bölgede farklı dil konuşuluyor. İsviçre'li bir arkadaşım olmuştu, farklı bölgelerden insanlarla biz bile anlaşamıyoruz demişti. Almanca orada yaygın dillerden bir tanesi yine yanılmıyorsam, günlük hayatta Almanca mı en çok işinize yarıyor yoksa İngilizce mi?
üniversitenin tüm imkanlarindan yararlanmani tavsiye ederim, kendini gelistir. PIC, PLC kesinlikle ögren ve keza embedded systems e yönelebilirsin ilgin varsa.. Yazilimla ilgili cünkü bunlarda.
Isvicre'de 4 tane resmi dil var. 3 ü yazili ama romansch dili sözlü. Her kantonun bir ya da iki resmi dili mevcut. Bunlar almanca, italyanca ve fransizca. Italyanca ve fransizca pek farklilik göstermese de almanca farklilik gösteriyor. Burada isvicre almancasi konusuluyor ve her bölgenin almancasi farkli daha dogrusu farkli kelimeler kullaniliyor, ayni kantonda olsa bile aksanlar farkli olabiliyor. Genellikle kendi aralarinda anlasabiliyorlar bi problem yok. Belki bazi kendilerine has kelimeler kullaninca sikinti cikiyor olabilir. Almanya'dan gelenler ya da hochdeutsch yani yüksek almanca bilenler isvicre almancasini pek anlayamiyorlar. Birinci sebebi dialekt, ikinci sebebi de kendilerine özgü kelime ve gramer yapisi olmasi. Ancak isvicre almancasi yazili degil sözlü bir dildir. Resmi yazismalar, mailler yüksek almanca ile yapilir. Ancak gencler kendi aralarinda isvicre almancasiyla yazisiyorlar. Almanca bazen isvicrelilere zor gelebiliyor cünkü ana dilleri almanca degil isvicre almancasidir. O yüzden bazen konusmalarda hochdeutsch bitte deyince, deneyeyim diyorlar

Cünkü onlar icin de zor olabiliyor. Ama genc kesim iyi konusuyor. Isvicreliler biraz degisik aksanla yüksek almanca konusuyorlar ama günlük hayatta genelde isvicre almancasi konusuluyor. Benim almancamin cabuk ilerlememesinin bir sebebi bu. Cünkü cevrede genelde hep isvicre almancasi duyuyorum.. Ben artik anliyorum ikisini de ama yine de yüksek almanca daha kolay..
Ornek vermek gerekirse bu isvicre almancasi
(zürih taraflarinda konusulan aksan)
https://www.youtube.com/watch?v=E3-UfPCubsE
meslea burada da adamlar (1:25), isvicre aksaniyla hochdeutsch konusuyor.
https://youtu.be/bKbdFM5r7DU?t=1m25s
konusan kadin ise alman aksaniyla hochdeutsch konusuyor..