Ücretsiz olarak tahmini veriler için Google Adwords Kelime Planlayıcı ve Ubersuggest gerçekten çok iyi. Muhtemelen ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ayrıca insanların çoğu bir anahtar kelimenin trend olduğu dönemleri gözden kaçırabiliyor. Örneğin tatil sözcüğü yaz aylarına doğru ve yaz aylarında (özellikle Haziran - Temmuz) inanılmaz bir aranma hacmine ulaşır ardından düşüşe geçer. Bunun için yine ücretsiz olarak Google Trends kullanabilirsiniz.

Ücretli alternatiflerde Ahrefs kullananlar var. Açıkçası iyi iş görüyor zaman zaman ben de kullanıyorum ancak benim favorim ve önerim Semrush. Ücretli araçlar kullansanız dahi ücretsiz kaynakları da mutlaka kurcalayın. Anahtar kelimenize Semrush'tan baktınız diyelim. Girin Google Adwords Kelime Planlayıcıda da bir göz atın. Ubersuggest'e bir yazın.

Bu yazılımlar bazı şeylerin ayrımını yapamaz. Örneğin Semrush üzerinde "telefon fiyatları" ve "telefonların fiyatları" ayrı anahtar kelimeler olarak algılanıyor. İlk kelimenin hacmi 110k iken ikinci kelimenin hacmi 1.3k. Araştırma esnasında ikinci sözcükle aratan bir kişi hacmi düşük diye sözcükten vazgeçebiliyor. O yüzden bol bol araçla aramak, araçların önerdiği benzer anahtar kelimelere dikkatlice göz atmak çok önemli.

Kelimeleri belirlediğinizde SEO rekabetini programlara bırakmayın kendiniz analiz edin. Araçların sonuçları maalesef pek verimli değil. Örneğin girin bir bakın rakipler nasıl içerikler oluşturmuşlar. İlk sayfaya girmek için yapmanız gereken şey ilk sayfanın son sırasındaki sitenin önüne geçmektir. O siteyi detaylıca analiz edin. İlk 3'e girmek için, ilk sıraya gelmek için vs. şeklinde türeterek analiz edebilirsiniz.

Net olarak her şeyi ortaya koymak istiyorsanız ilk 4-5 sayfadaki tüm siteler kaç yaşında, o içeriği ne zaman yazmışlar, içerik ne kadar yorum almış. Ana domainin backlinkleri ne durumda, alt sayfa için ne kadar ekstra link çalışması yapılmış vs. bu detayları her site için ayrı ayrı analiz edip rekabeti kendiniz belirlemelisiniz. Bu analizlere rakiplerinizin kullandığı H tagı ve sayıları, meta açıklamaları, keyword oranları gibi bilgileri de not almaya özen gösterin. Elinize geçebilecek her istatistiği toplayın yazdıklarımla sınırlı kalmayın sakın. Sosyal medya paylaşım sayıları, sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayıları ve etkileşim oranlarına kadar didik didik edin.

Sonrasında bunları derli toplu bir hale getirip bir veya birden fazla örüntü yakalamaya çalışın. Birinci sırada olanın ikinciden, ikinci sıradakinin üçüncüden farkı ne? İkinci sayfa ilk sıradaki site neden ilk sayfanın son sitesini geçememiş mesela? Üzerinde kafa patlatın bol bol.

Bilinçli bir anahtar kelime analizinin genel hatlarıyla böyle yapılması gerektiğine inanıyorum. Detaylara da girersek bu yorumun sonu gelmez.

Projenizde başarılar.