pcbagimlisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konu biraz yurt dışı danışmanlığına kaymış ama ben sizin geliştirdiğiniz yazılımları merak ediyorum açıkçası. Bir zamanlar konunuzda paylaşmıştınız geliştirdiğiniz yazılımlardan görüntüler paylaşmanız mümkün müdür? ( Prensiplerinize ve iş ortaklıklarınıza aykırı değilse)
suan tatilde oldugum icin resim cekme sansim yok maalesef Ancak bir uygulamanin resimleri mevcut onlari özelden yollarim sana. Uygulamayi kisaca anlatayim.

MEF (managed extensibility framework) ve MAF (managed add-in framewok) (merak edenler buraya bakabilir) kullanarak GUI tabanli bir console uygulamasi yaptik. Calistigim firmada cok fazla uygulama var ve müsterilerimiz genellikle bir kac tanesini kullaniyor. Windows servis tabanli uygulamalarda GUI olmadigi icin ayarlamalar vs sikinti cikariyordu biz de GUI ve servisin birlikte oldugu bir plugin paketi yaptik bazi uygulamalar icin ve onlari host eden bir tane GUI console uygulamasi. Calisma prensibi basit, her uygulama bir plugin paketi biciminde (bu paketin icinde GUI ve servis ayri ayri hazirlanmis). Console uygualmasiyla bu plugin yüklenebiliyor ve siz console uygulamasi üzerinden diger uygulamayi kontrol edebiliyorsunuz. Basitce ayarlari ayarliyorsunuz, validation yapiyorsunuz, lisansini ekliyorsunuz, log ayarlarini yapiyorsunuz vs. Her sey tamam olduktan sonra yine console uygulamasi üzerinden plugin'in servisini calistirabiliyorsunuz.

Birden fazla plugin eklenebilir yani farkli uygulamalari tek bir console ekraninadan görüntüleyebilirsiniz.
Birden fazla instance olusturabilirsiniz. Mesela pluginimizin ismi import olsun. Ve bizim uygulamamiz birden fazla yerde bulunan dosyalari farkli dokuman yönetim sistemlerine import edecek. Ama bazi dökümanlar pdf e cevrilmesi lazim, bazilari pdf'e cevrilip daha sonra dijital imzayla imzalandiktan sonra import edilmesi lazim vs. Cesitli farkliliklar olabilir. O yüzden her bir farklilik icin birden fazla instance olusturup her instance a farkli görevler verebilirsiniz.

Console uygulamasi calisirken tüm pluginleri bellege yükler. Farkli pluginler ayni dll in farkli versiyonlarini kullansa bile problem teskil etmez. Atiyorum bir plugin X.dll in V1.0 ini kullaniyor, diger plugin ise V2. sini kullaniyor. Normalde böyle bir senaryo sikinti yasatir (dll hell diye arastirabilirsiniz). MEF-MAF olayi sayesinde bu tarz versiyonlama sikintilari ya da dependency problemini astik. Maalesef türkce kaynak yok ya da ben görmedim. Ingilizce olarak da genellikle fonksiyon tabanli anlatimlar var, gui tabanli mevcut degil. O yüzden bu projeyi olusturmak baya zor oldu ama degdi.

Onun disinda digital imzalama olayiyla ilgili uygulamalar yaptim. Mesela swisscom, quavadis gibi digital servis otoritesinin sagladigi servislerle imzalama isleri yaptik (itext kullaniyoruz pdf e imza fieldi eklemek ve imzayi gömmek icin). Onun haricinde converter engine imiz var. Bu da farkli dosya formatlarini farkli formatlara ceviriyor ama cikti olarak biz genelde PDF kullaniyoruz. bunun icin de aspose kullaniyoruz. Calistigim firma döküman yönetim sistemi üzerine calistigi icin islerimiz genelde bu yönde. onun haricinde cesitli webservislerimiz var, döküman yönetim sistemine erismek icin (opentext edocs). Onun haricinde explorar a gömülen add-in ler var yine bunlar da döküman yönetim sistemiyle iliskili. Ilk baslarda bunla ilgili mobile uygulama yapmistim ama suan kullanilmiyor cünkü opentext firmaisnin artik ücretsiz mobil uygulamasi var o yüzden müsterilerin satin almasina gerek kalmadigi icin proje durduruldu.

Insallah yeni dönemde IoT üzerine isler yapacagim o zaman da talep gelirse isleri paylasirim.