2 endüstri mühendisi karı-koca olarak yurtdışında yaşaaybilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz ve en az 6 ay çalışmasak bile ne kadar bit bütçe ile gitmeliyiz ?
Veri bilimi üzerine durumlar nasıl oradan.Nasıl yol izlemeliyiz bu durumdaki kişi olarak ?
Benim bilgim daha cok avrupa hakkinda diger kitalarda nasil isliyor cok bilgim yok. Avrupa ülkelerinin ortak bir anlasmasi var. Bir is pozisyonu icin kendi ülkesi ve diger avrupa ülkesi vatandaslari önceliklidir. Eger kimseyi bulamazlarsa 3. dünya ülkeleri vatandaslari diye tabir edilen ülkelerden eleman alabilirler ancak firmanin bunu ispatlamasi gerek. Mesela firma hem bagli oldugu ülkede hem avrupanin ortak is arama platformunda is ilanini acacak ve kimsenin basvurmadigi ya da basvuranlarin istenilen sartlari tasimadigini kaydedecek, daha sonra sizin basvurunuzu alip kabul edecek. Calisma iznine firma basvuruyor, firma gerekli belgeler ve bu bahsettigim uygun kimseyi bulamadigina dair belgelerle calisma iznine basvuracak. Ben isvicre'de yasadigim icin buraya bu sekilde gelmek imkansiza yakin. Ancak bildigim kadariyla almanya bu konuda cok daha esnek. Diger avrupa ülkeleri de hakeza öyle.
Sizin icin en önemli seylerden biri, gidilecek ülkenin dilini bilmeniz ve bunla ilgili gecerli bir belgeniz olmasi, yüksek egitim almis olmaniz (isvicre master yapmis olmasinizi istiyor), is ilanindaki gerekli sartlari tasidiginizi ispatlamaniz gerekiyor (bir arkadasimi firma kabul etti ancak yabancilar polisi calisma iznini vermedi cünkü is ilaninda en az 5 yil tecrübe isteniyor yaziyordu, arkadasin da 4 yil tecrübesi varmis diye firma kabul etmis oldugu halde reddettiler). Ayrica ülkeye ekonomik ya da bilimsel anlamda katki sunabileceginizi göstermeniz ya da firmanin göstermesi gerek. Mesela siz iyi bir arastirmacisiniz ve bulacaginiz seyler ülke bilimine katki saglayacak. Yada alacaginiz maas cok yüksek bu da daha cok vergi demek oldugu icin ve siz de daha fazla para harcayacaginiz icin ülkeye ekonomik katkiniz olacak.
Not: avrupa'da maaslar konusulurken brüt maas üzerinden gidiyor. Yani size atiyorum yillik 100'000 euro teklif edilmisse bunun bir kisminin vergiye gidecegini unutmayin. Ben ilk calismaya basladigimda bunu bilmiyordum
Gitmek istediginiz ülkeyi belirleyin ve o ülkedeki headhunterlar ile iletisime gecin. Uluslararasi firmalar calisma iznini daha kolay cikartmakta. O yüzden o firmalara da gözünüzü kestirin ve genelde ingilizce yeterli olabiliyor ama dedigim gibi o ülkenin dilini bilmek her halukarda avantajdir.
Sizin ya da esinizin calisma izni almasi kafi. Biriniz calisma iznini alirsa, digeriniz onun calisma izni üzerinden calisma hakki saglayabiliyor yani ikinizde calisabilirsiniz. Ama ana calisma izni kimdeyse, onun is akdi bitince, digeri de artik calisamaz.
Isvicre'de ARGE cok önemlidir. Burada kimya sanayi cok gelismis. Bir cok dünyaca ünlü firmalar buradadir. Rosche, norvartis gibi. Bunun haricinde basf, ibm, google, nestle gibi firmalarda buradadir ve arge kisimlari da burada. Dünya'da ilk 500 e giren isvicre firmalarinin listesine buradan bakabilirsin
https://www.topmba.com/jobs/15-fortu...ed-switzerland
is bulmadan zaten ülkeye turist olarak gelebilirsiniz en fazla. Ama egitim amacli gelebilirsiniz mesela yüksek lisans yapabilirsiniz ki ben o sekilde geldim. Yüksek lisans yaparken ayni zamanda part-time calistim, mezun olunca da full time olarak devam ettim. Ancak ögrenciyken haftada en fazla 15 saat calisma hakkiniz oluyor. Almanya bu konularda cok daha rahat ve refah seviyesi yüksek.
Onun haricinde norvec gibi ülkeler de özellikle petrol alaninda endüstri mühendisleri ariyorlar ama onlar da norvecce istiyorlar genellikle yabanci dil olarak. Ülke cok soguk oldugu icin herkes de gitmek istemiyor. Kuzey avrupa ülkelerini arastirabilirsin.
İyi günler hocam. Lisemin bitmesine 1 sene kaldı. Yurtdışında yaşamayı planlıyorum. Boşnakça seviyem çok iyi diyebilirim. Ancam ingilizce seviyem şuanlık orta derecede. Sizce bir senede ingilizceyi geliştirip üniversite için yurtdışına mı gitsem yoksa üniversite sınavlarına mı çalışsam? Birde yazılım işleri, maaşlar, yaşantı ve konuşulan dil bakımından hangi ülkeyi önerirsiniz?
(Sırbistan çifte vatandaşlığımın çıkmasına çok az kaldı. Balkan ülkelerini bu meslekte önerir misiniz?)
Teşekkürler.
Isvicre'de cok balkanlardan gelenler var. Zamaninda kacip gelmis hepsi.. Sirbistan maalesef AB üyesi olmadigi icin cok fazla avantajin olmayacak ama yine de sirbistan ile ilgili her zaman istisnai kanunlar oluyor. Yani pasaportunu alabilirsen avantajina olacaktir.
Türkiye'de okudugun icin bazi zorluklarin olacaktir. Bir arkadas da senin gibi lise sonrasi yurtdisina cikmak istiyordu ancak sartlar biraz sikintili. Mesela almanya, gitmek istedigin bölümü türkiye'de kazanmis olmani istiyor. Yani yazilim müh. okumak istiyorsan türkiye'de onu kazanman lazim daha sonra almanya'ya basvurman gerek. Bu ülkelere göre degisebilir.
Lisans egitimi genellikle o ülkenin anadiliyle oluyor, ingilizce egitim verilirse daha yüksek harc ödemek zorunda kaliyorsun ve zaten cok secenek yok. O yüzden gitmek istedigin ülkenin resmi dilini ögrenmen gerek. Sanirim seviye olarak da en az B2-C1 istiyorlar. Her üniversiteye göre degisebilir bu.
Sadece ingilizce ile is yapmak istiyorsan, o zaman anadili ingilizce olan yerlere bakman gerek. Ya da cek cumhuriyeti, polonya gibi ülkelere gidip orada ülke dillerini okuyup (hazirlik) sonra sinavi gecerek ücretsiz devam edebilirsin. Ne kadar akil kari bilemem.. Yerinde olsam lisansi türkiye'de okur, hem ingilizcemi gelistirir, hem de ekstra bir yabanci dil ögrenirdim. Okurken erasmus ile yurtdisina gidip 1-1.5 sene okurdum (ben öyle yaptim). Okul bitince de master programlarina gidip okuyabilirsin (master genellikle ingilizce oluyor).
Bati ve orta avrupada maaslar iyi, yasam seviyesi yüksek tabi hayat da ona göre pahali ama yine de her halukarda türkiye'den cok daha iyi. Dogu avrupa ülkelerinin türkiye'den pek farki yok. (cek cumh, polonya, macaristan vs) keza balkan ülkelerinin de..
Tavsiye edecegim bi ülke yok. Sana kalmis bi sey. Estonya güzel olabilir mesela ya da finlandiya, isvcec, ya da almanya isvicre

Ben londra'yi sevdim mesela ama maaslari isvicre'ye göre daha düsük ve vergileri daha yüksek. Almanya'da da maaslar düsük ama ülke ucuz oldugu icin orada daha rahat gecinilebilir. Ülkeleri biraz arastirip hangisi hosuna gidiyorsa, hangisinin dilini ögrenmek istiyorsan ona odaklanman iyi. Almanya'nin bir avantaji var. 2 yil calistiginda (sadece oturma izni olur mu bilmem), 2 yil sonra sana kalici oturum veriyorlar. Isvicre'de bu sayi normal sartlarda 10 yil

Diger ülkeler icin süreleri hakkinda pek bilgim yok.