Mühendis? Hocam bir sürü sözde mühendis ya da mühendis adayi gördüm, iki satir kod yazamiyor.. Türkiye'deki bir cok yazilimcinin yazilimdan haberi yok, basma kalip kod yaziyorar, gui arkasi kod yaziyorlar.. Yazilimdan anladiklari yok ki o yüzden ülkede yazilimin kalitesi de seviyesi de belli..

Bu internet ortaminda iki grup görürsün. Biri algoritmacilar grubu digeri de ingilizceciler grubu. Daha önce defalarca hem burada hem farkli forumlarda yazdim. Bu insanlar nereden ögrenmisseler algoritma olmadan olmaz, ingilizce olmadan olmaz diye, sehir efsanesi gibi yayilmis. Ben 2003 den beri yazilimla ugrasiyorum ve hic bir zaman algoritma diye bir sey ögrenmedim. Bir cok seyi kendi basima ögrendim ama algoritmayi ögrenmedim cünkü algoritma ögretilecek bir sey degil. Algoritma gidis yoludur. Karsinda bir problem olur, o problemi nasil cözeceginle ilgilidir. Bunun yüzlerce yolu da olabilir bir tane yolu da. Bu bol bol kod yazarak kendiliginden gelisen bir olgudur. Eger bu adamlarin algoritmadan kasitlari buysa C ile baslayarak algoritma ögrenemezsin. C ile baslayip proje yaptigin icin aslinda ögreniyorsun. Yani olayin C ile ilgisi yok, projeler yapmayla ilgisi var.

Ingilizce olayina gelirsek, ingilizce bilmene gerek yok. Oyle takoz adamlar gördüm, kelimelerin hic birini telaffuz edemiyor ama kodunu yaziyor, isini yapiyor. Ama bana sorsan bu adam yazilimci mi? Hayir derim. Benim yazilimci kriterime göre yazilimci özellikle ingilizce bilmeli (konusmasina gerek yok belki ama anlamali). Peki neden? Sen ingilizce olmadan belli bir seviyeye gelebilirsin is yapabilirsin. Ama bir süre sonra artik kaynak sikintisi cekeceksin. Iyi bir yazilimci kendini yeni teknolojilere adapte edebilmeli, ve bunlarin kaynaklari da ilk önce ingilizce olarak sunulur.O yüzden ingilizce bilerek bunlari ögrenir kendini gelistirir.Sadece Türkce bilen biri bir kac yil beklemesi gerek birileri cevirsin ki ne kadar cevrilir orasi muamma. Ancak senin baslangic-orta seviyen icin bir seye ihtiyacin yok cünkü yeteri kadar türkce kaynak mevcut. Ama ben iyi bir yazilimci olmak istiyorum diyorsan, yazilim calisinda bir yandan da ingilizce ögren.

Daha önceki mesajimda yazdim senin C/C++, C#, Java gibi programlama dillerini bilmene gerek yok. Ama türkiye sartlarinda isteyebilirler belki bilmiyorum sonuca yazilimcidan cok esek araniyor. Ancak iyi bir front endci olursan onlara ihtiyacin olmayabilir. En kötü ihtimalle asp.net mvc üzerinden gidersin (c# ögrenmen gerekecek ama cok detaylara girmene gerek yok). Sana siralamani verdim aslinda, o sekilde basla, baska seylerle zaman kaybetme. Eger front-end i secmissen dediklerimi uygula sadece. Diger seyler büyük ihtimalle hevesini kiracaktir, cünkü senin hayallerin baskayken sen karsinda siyah bir ekran görüp pointerlarla ugrasacaksin... Gerek yok hocam senin icin böyle seylere. Normalde videolu egitimlere falan karsiyim ama html, ccs, js gibi seyler icin artik kitap almaya gerek yok. Youtube derya deniz, ücretsiz ebooklar da var.Biraz basla, temel seyler yap client tabanli. Daha sonra html5 dünyasina gir.. Anlayacaksan css, html, js nin mantigini anla. Basit degisken tanimlamalari, funksiyon yazma, cagirma, döngüler vs bunlari javascript ile zaten ögreneceksin.

Zor seyler degil bunlar. Bazilari durduk yere insanlarin gözünü korkutuyor o kadar. Yok algoritmaymis yok ingilizceymis yok C imis yok C++ imis. Kendilerini yazilimci diye tanitan birine sorsan C de dogru dürüst kod yazamaz. Ben C dersini hic almamama ragmen PIC mikrokontrollörü C ile programlayabiliyorum. Cünkü ihtiyacim olan temel bilgim var, sadece PIC ile ilgili özel kütüphaneleri ögrenmek,kullanmak bana yetiyor. Aptal miyim ben bosuna o kadar derinlere girip C ögreneyim? Bana da o zaman demislerdi assembly ile basla diye Ortalik bunlardan dolu ve emin ol bunlarin cogunun ne vizyonu ne bilgisi var. Ben yillardir yazilim ve elektronik üzerine calisiyorum hocam, yüksek mühendisim. Binlerce insana yardimci oldum desem yalan olmaz. Ozellikle yeni baslayanlara yol göstermeye calisiyorum. Cünkü sonralari bazilari gelip bana sunu ögren bunu ögren dediler hic bi sey yapamadim ögrenemiyorum olmuyor diyorlar, hevesleri kirilmis oluyor. Gereksiz yere insanlarin heveslerini kaciriyorlar..

Kimseyi takma, sana verdigim yollari takip et. Internette kaynak arastirmasi yap ve otur ilk html kodunu yazmaya basla.. Basit tasarimlar yap.. Zaman kaybetme ne ögreneyim diye. Otur ögren hocam. Cünkü hic bir zaman bitmeyecek sunu yap bunu yap diyenler. Buradaki ögrenciler machine learning ile ne isler yapiyorlar, azure iot hub kullanip iot (internet of things) dünyasina giriyorlar, drone kontrolü, AI, virtual reality, augmented reality ile ilgili projeler yapiyorlar.. Ama hala bizimkilerin dar düsünceleri ve beyinleri C yi ögren diyor... Bu ülkede isini bilen insanlar konusup, liderligi almadigi sürece, bu ülkede egitim kalitesinin ürünleri olanlar copy-paste yazilimciligindan öteye gitmez.