Hocam tabii ki javascript’in backend yorumlayıcısı da mevcut. Node.js adında efsane zevkli bir ortam. Hocam bir kere php’yi elemenizi isteyeceğim aslında. Çünkü hakkaten bir yerden sonra çok frontend gibi kalıyor. Yani yapabildiğiniz işler çok sınırlı. Python ve Ruby gibi dillerle bir web uygulaması yapınca üstünde çalışam bilgisayarın dahi her şeyine erişebiliyorsunuz. Php iste web için hazırlanmış bir ortam. Javascriptte mesela sadece animasyon ibaret değil hocam. Client side rendering mevzuları var istemci bağımsız uygulamalar mevzuları var bunlar biraz advanced konular ama ciddi performans farkları yaratıyor neyse bunlar sonraki konular. Benim size verebileceğim en büyük tavsiye python ve ruby yi bir baştan deneyin. İkisininden dil basiclerini öğrenin. Kendinizce bir iki işlem yapmaya çalışın. Sonra hangisi size daha ergonomik geliyorsa bana yazın. Ben size bir yol haritası çizerim hocam. Bende geçtik bu yollardan cebimden bir kuruş para çıkmadı. Herşey internette mevcut. Ben size gerekli kaynakları gösteririm sonrası önünüz açık zaten. Bu dünya uçsuz bucaksız biraz. Ama zaten bu işin mantığını anlayınca sizde hangi dili istiyorsanız onu kullanabileceksiniz. Hepsi aynı işi yapıyor zaten genelde.
Tamamdır hocam çok çok teşekkür ederim, o halde önce python yada ruby'den birini öğreniyorum, kendimce bir şeyler başardıktan sonra da öyle gidiyorum. Node js'i çok duydum ama backend olduğunu falan bilmiyordum, ama çok popüler olduğunu gördüm. Ona da bakacağım hocam, html css jscript olarak bu üçlemeyi yapınca da iyi paralar kazanılıp güzel projelere imza atılabiliyor sanırım, youtube'da bir arkadaş uberde 20k$ mıydı o civarda kazandığını söylüyordu sanırım sadece frontend yaparak. Ama en az 1 backend bilmekte yarar var :/