Hocam şimdi biraz uzun ve karmaşık gelebilir. Web ikiye bölünür hocam frontend ve backend diye. Python ve yada Ruby ile yapacağınız şey web’in backend kısmıdır. Yani mantıksal olayların döndüğü taraf. Mesela database’e bir veri kaydedilecekse buradan kaydedilir. Statik dosyalar buradan sunulur. Gördüğünüz şeyler ile frontend kısmıdır. HTML CSS ve JS den oluşur. Yani python la mükemmel bir sitede yapabilirsiniz. Yada ruby de rezalet bir site. Bu dillerin tasarımla alakası yoktur. Tamamen mantıksal olaylar yürür. Şuan köyde olmasam çok detaylı bir anlatım yapardım. Çünkü çok büyük datalarda bile nasıl çalışıldığını biliyorum. Zevkli işler diyebilirim. Mesela sahibindenin bir kısmı python ile yazılmıştır. Fakat dediğim gibi arka tarafta çalışır bunlar ve uygulamanın mantıksal olaylarını yürütür. Son kullanıcı anlamaz arkada ne döndüğünü. Ama her dille herşey yapılabilir bu aklınızda olsun. Dil ihtiyaçlara göre değişir. Küçük bir örnekle bitiriyorum. Mesela Python Django Framework’ünem büyük gücü admim panelidir. Yani çatı kendinden admin panelli geliyor. Örneğin bir content management system yazılacaksa yani wordpress gibi. Django tercih ederim çünkü birdaha admin paneli yazmakla uğraşmaya gerek kalmıyor. Ama real time bir app yazacaksam Rails tercih ederim çünkü bu tarz uygulamalarda daha performanslı çalışıyor. Bu seçimi etkileyen birçok faktör var. Proje büyüklüğü, zaman sınırı, performans gibi. Özetlemek gerekirse bu dillerin asıl amacı arkadaki mantığı ve performansı yönetip ön tarafa statik yada dinamik içerik sunmaktır. Ki bu içerik dediklerim html css ve js oluyor. Yazarken yoruldum biraz telefondan oldu kusura bakmazsın artık hata varsa. Sorunuz varsa devam ederim zaman buldukça hocam.
Çok teşekkür ederim hocam, o kadar 0 değilim frontend backend biliyorum fakat, framworktür, işte hazır paketlerdir, githubdur o şeylere aşina olmadığım için bu ruby falan sanki bana ne bileyim böyle iki kod yazıyorsun o sana şaheser çıkarıyor gibi gelmişti, yoksa php ve html cssle yazdığım bazı şeyler var, yani php ile arkada dönen işleri yaptırıp görüntüyü sadece css ve js ile boyadığımızı biliyorum. Ama işte rails'i dün kurayım dedim, kurması bile uzun sürdü, videolarda adamlar bir konsola gidiyorlar bir editöre gidiyorlar, dedim heralde muhteşem bir şey ki

Allah razı olsun hocam yazdıkların için. Peki son bir şey sormak istiyorum eğer müsaitsen, şimdi ben artık boş durmaktan sıkıldım ve bir dil öğrenmek istiyorum, hangi dilden başlamalıyım çok demode olacaktır o yüzden şöyle sorayım, benim frontend daha hoşuma gidiyor hani ben tasarım yapayım başkaları onu aktif etsin isterim ama ülkemizde 5 parmağında 5 marifet olması gerekiyor. O yüzden daha dil gibi dil olanlardan öğrenmek istiyorum. Bunun için kendime birkaç alternatif belirledim ve birini seçmek istiyorum. Seçtiğim dilde böyle google'a falan bakmadan adam akıllı bir website yapana kadar öğrenmeye devam etmeyi planlıyorum. Alternatiflerim şunlar, rails, python, php, javascript.
Şimdi, rails hoşuma gidiyor zaten söylemiştim, python da ülkemizde meşhur, hem iş fırsatı var hem de tercih ediliyor biliniyor, mesela kariyer'de ruby yazıyorsun 1 tane ilan çıkmıyor vs. php en iyisi sanırım ama o da çok uzun diye biliyorum ve öğrenmesi zor sanırım ama onu tercih et derseniz onu da seçebilirim, php ile bir geçmişim var ama öğrenmeli değil copy-paste ile. Yaptığım bir sitede işte php kısımlarını şu nasıl yapılır bu nasıl yapılır gibi araştırıp kopyala yapıştırla php kullanmıştım. javascript ise ya onu tam anlamadım benim bildiğim javascript front-end, animasyon falan yapmaya yarıyor bildiğim ama nedense bu diğer alternatif dillerin arasında geçiriyorlar, bir numarası olmasa koymazlar diye düşündüm, eğer onun da backend ile bir ilgisi varsa onu da tercih edebilirim fark etmez.