ben de programlamaya başlamak istiyorum. ruby ile python arasındayım ama topluluk desteği, kolay yazımı, çokça tutorial bulunması ve ai sektörünün en sevilen dili olması nedeniyle python daha çekici geliyor. ruby on rails web çatısı değil miydi bu arada? yanlış mı biliyorum?
Hocam bildiğim kadarıyla evet rails web için kullanılan bir dil. Framework.
İkisinide aktif olarak kullandım hocam. Karşılaştırma yapılması çok doğru değil aslında. Kullanım amaçlarınıza göre de değişir açıkçası. Community olarak ikiside çok zengin Türkiye’de bile birçok grup var. Sorularınız cevapsız asla kalmaz. Python tarafında Django kullandım uzun bir süre. Ruby tarafında da Rails kullandım tabii ki. İkiside çok zevkli ve güzel. İkisini de deneyerek ağız tadınıza göre seçmenizi öneririm. Sorularınız varsa bekliyorum.
Hocam ben şeyi merak ediyorum, iki dil ile de aynı tasarımlar kodlayabiliyor muyuz, yani bu sektörde çok iyi sayılmam ama şöyle mesela, adam youtube'da rails ile 50 dakikada twitter, 30 dakikada instagram yapıyor. Ve kodlar da gördüğüm kadarıyla çok sıcak, mesela diğer dillerde if blabla {yap;} gibi yazıyoruz puts "yap" if x > 2 gibiymiş onda sanırım. Ek olarak böyle makine dili gibi olmaktansa konuşma diline daha yakın diyorlar. Ayrıca oluşturulan siteler arasında youtube'un da olduğunu duydum bilmiyorum ne kadar gerçek.
Ama mesela pyhton deyince bilmem bilirmisiniz aklıma visual basic 6.0 gibi yada delphi gibi böyle eski win98 tarzı zamanlar geliyor, sanki antika bir dil gibi hissediyorum çıkan şeyler böyle wikipedi gibi yada 2005-2006 yıllarındaki ilk youtube gibi olacak hissi doğuyor içimde.
Örneğin python ile kodlama zamanı nasıldır, ne gibi sonuçlar çıkar ortaya, yapılan büyük siteler var mıdır yada ne biliyim öğrenmesi eğlencelimidir ve öğrendiğimizle mi kalırız yoksa işimize yarar mı mesela adam railsle blog scripti kodluyor panelli falan böyle şeyler yapabilirmiyiz kolayca?