Hocam şöyle bir sorum olacak bilginiz var mı acaba? Benim Kıbrıs'da şirketim var ve Türk bankaları kullanıyorum. Türkiyede çalışan bir kaç çalışma arkadaşımız var. Bu arkadaşların toplam çalışma saatlerine göre ödeme yapıyoruz. Şimdi ben bu ödemeyi şirket hesabımdan döviz olarak ilgili arkadaşlara göndersem nasıl olur? Türk bankası kullandığımız için para yurtdışından ( Kıbrısdaki bankadan çıkacak ödeme )gelmiş sayırlı mı sayılmaz mı?
Ödemeyi alan arkadaşlar bu ödemeyi nasıl bildirecekler, iş yaptım karşılığında bu parayı aldım diyeceklerse vergiye tabi olmalılar. Siz belirttiğim 4 şartıda karşılıyor olsanız dahi (TC vatandaşı olmamanız gerekir, KKTC vatandaşısınız diye düşünerek yazıyorum), ödemeyi alan arkadaş verdiği hizmetin Türkiyede kullanılmadığını ispatlamak zorunda kalabilir.
Kaldıki bu sadece KDV muafiyeti içindir. Yani gelir nasıl gelirse gelsin GELİR VERGİSİNE tabidir.
hocam 3 muhasebeciyle konuştum. şahıs olursa gelir vergiis kdvsi vs paranın %40 ı vergiye gidiyor. limited daha avantajlı bir çok açıcdan. biraz masraflı olacak ama en azından bi kaç faaliyet kolunda çalışıp birinden zarar gösterip birinden kar göstermek var işin ucunda. %25 civarı vergi vermiş oluyoruz limitedde.
Yıllık karınız yüksek olmayacaksa LTD çok mantıklı değil, kendi paranızı kendiniz çekemiyorsunuz. Kendinizi şirket personeli gösterip sadece maaşınızı alıyorsunuz. Harici para çekersenizde şirkete o parayı tekrar faiziyle ödeyip yıl sonunda şirket karından paranızı alabiliyorsunuz. Düşük kazançlar için hiçte mantıklı bir yöntem değil. Bildiğim kadarıyla Gelir Vergisi LTD %22 sabit, şahıs şirketlerinde karınıza göre hesaplanıyor siz yıl boyunca %15 üzerinden ödüyorsunuz yıl sonunda (nisanda) eğer vergi diliminiz yüksekse arada kalan parayı ödüyorsunuz (iyi düşünün).
Şahıs şirketleri için kar bazında gelir vergisi dilimleri:
http://www.muhasebetr.com/gelir-vergisi-dilimleri/