download derken hocam kişilere dosya download olayı ftp bazlı olayda netbilgim yok misal öyle diyorsun lakin ileriye dönük düşündüğüm de 500 kişi baz alrak aynı anda dosya indirmek istese harddisk üzerinden işlem yapılacak biryandan da hdd önemli gibime geliyor bir kaç kişi de aynı şeyi söylüyor diğer türlü kimsufi den yada ovh ın yedekleme için sunucuları var 24 trb lı vs uygun fiyatlı bunlardan da alıp geçerdim ama netbilgi sahibi olmayınca işlerde çelişkide bıraktı bunlar hep
Diskin r/w hızı hakkında tereddütleriniz varsa ve yaptığınız iş mission-critical ise o halde SSD kullanmak durumunda kalırsınız. Benim kullandığım diske bir benchmark yaptım aşağıda:
Disk - 5400RPM - SATA3 (
https://www.cnet.com/products/wd-blu...eries/specs/):
Bench:
5GB'lık zero bytelardan oluşan dosyayı 2.2 saniyede başka bir yere kopyalayabiliyorum. Ki bu eski ve 5400RPM bir disk ve günümüz sunucularında r/w hızı daha iyi HDD'ler mevcut. Bu bana yetmez derseniz yine yukarda dediğim gibi SSD tercih edebilirsiniz tabi fiyatı daha fazla olur.
Ve ek olarak diğer mesajda belirttiğim gibi dosyalar pat diye bir yerden bir TCP bağlantısı üzerine anında yazılamaz (local olmadığı takdirde). Client ve server'in belirlediği default buffer boyutu vardır. Yani atıyorum bir dosyayı 1MB - 1MB olacak şekilde buffer'a yazar FTP serverin yazılımı ve client o bufferdaki 1MB'i indirene kadar da server o buffer dolu olduğu için yazamaz.
Demek istediğim şu an çoğu firma bu gibi sorunları yıllar öncesinde aşmış donanım kullanıyor makinelerinde.