lsi'ın çok küçük bir kısmını anlatan bir yazı olduğu kanaatindeyim.
lsi'ı bir diğer arkadaşın da belirttiği gibi o kelimenin sonuna ekletilerek aranılan kelimeler olarak düşünmek çok doğru değil.
"lsi uyumlu makale" ifadesi de aslında olayın önemini iyi ifade etmiyor.
sitenin kategorileri, sitede bulunan diğer yazılar bir makalenin ne kadar lsi uyumlu olup olmadığına hizmet eder.
siz lsi açısından "çikolata" ile ilgili mükemmel bir makale yazsanız ve bunu bir araba sitesinde yayınlarsanız bu yazıyı ilk sayfalara sokabilme şansınız olmayacaktır.
4 sene önce google spreadsheets'de bir açık vardı. ve orada google bir kelimeyi ilişkilendirdiği diğer kelimeleri gösteriyordu. işte lsi kelimeleri buydu ve sadece makalede değil, sitenin odaklanması gerektiği kelimelerde, yani diğer yazı, sayfa ve kategorilerde ele alınması gerekiyordu. tabiki o açığı google kapattı. ilgili video :
https://youtu.be/JN2VjLR6GNA?t=117
@torino7 nin belirttiği ilk olarak @alkadraz ın tesbit ettiği, bir yazıyı google ın kullandığı semantik ölçüleri içerisinde mükemmelleştirmenin yolu ilk sayfada listelenen yazılara benzerliğiydi. çünkü google her kelime ile ilgili literal bir çalışma yapıp bunu database'ine ekleyemezdi ve bunu ilk olarak "güvenilir" olarak nitelediği ilk sayfada bulunan yazıların kelime dağılımına göre yapıyordu, ya da yaptığı varsayılabilirdi çünkü buna göre yazılar eklendiğinde iyi sıralamalar görece olarak yakalanabiliyordu. hatta @alkadraz bir yazının ilk sayfalardaki yazılara benzerliğini ölçen bir kod bile yayınlamıştı. buna göre kodun "1"e en yakın sonucu verdiği yazılar iyi iş çıkarıyordu.
sonradan ne olduysa oldu ve google ilk sayfalardaki sonuçları referans olarak almayı da "bana göre" bıraktı ve kendi tespit ettiği bir yöntemle kelimeleri ilişkilendirmeye başladı. pek çok algoritma satın aldı ve yüzlerce sayfayı tarayan botlarıyla kelimeler arasındaki korelasyon ilişkisini kendi ölçülerine göre belirlemeye başladı.
lsi mevzusu eski bir mevzu ama yeniliğini hiç kaybedecek gibi görünmüyor.
benim tavsiyem "niş" olarak en lat kelime grubunu ele alıp ondaki trafiği elde etmeye çalışmak değil, kategori seçerek o kategorinin bütün alt dallarını ele almaya çalışmak. bu durumda görülecek ki "tatlılar" ile ilgili bir sitede bulunan çikolata yazısı "dondurma" ile ilgili makale eklendiğinde sıralmada yükseliyor.
benim de naçizane tecrübe ettiklerim bunlar.