Buraya sayfalarca vergi sistemi konusu yazılabilir ancak bu işin başında gerçekten uzman kişiler var ve kayıtdışı ekonominin bu kadar yüksek olmasına çözüm olarak ek vergiler konuluyor. Yani dürüst olan genel de zarar görüyor.
Türkiye de vergi sistemi kaynakta kesilen vergiler hariç beyana dayalidir diyebiliriz. Yani mevduat da paraniz var ve faiz geliri elde ediyorsunaniz elinize geçen para size gelmeden vergilendirilir ya da memur veya işçi iseniz kazanciniz size gelmeden vergilendirilir.
Vergi mükellefi esnaf , şirketler ise vergisini kendi beyan ettiği tutar üzerinden öder. Doğru beyan etmesi kanunen zorunludur fakat vergi dairesi nin inceleme oranlarınin düşük olması gerçek olmayan beyanlara ve tahakkuk/tahsilat oranlarinin giderek düşmesi, devleti mecburen ÖTV , ÖİV, Damga vergisi , yüksek oranlı KDV Gibi çözümlere itiyor.
Ek olarak vergi konusuna farklı bir yaklaşım sergileyen benim de dersini aldigim, üstadım Ozan Bingöl ün "bu topraklarda vergi yetişir" tedx konuşmasını dinlemenizi öneririm