Zamanında araştırma yapmıştım. Herkes ben "masonum" diyebilir. Bir kişinin mason olması için bir mason locasına üye olması gerekmez. Lakin her masonum diyen kişi de locaya üye yapılmaz. Belli başlı törenleri vardır. Teoride dünya birlikteliğini, tek bir yerden bütün dünyanın yönetilmesini, insanlığın iyiliği doğrultusunda bilimsel çalışmalar yapılması, dini açıdan özgürlük vs. diye gitmektedir. Lakin pratik de nasıl işlemektedir içlerine girilmediği sürece anlamak mümkün olmayacaktır. Bütün dinlere karşı eşit mesafeliliği savunurlar. Örneğin locaya üye olanların hepsi yahudi ve hristiyansa locada tevrat ve incil bulunur. Bir müslüman locaya üye olursa eğer Kuran-ı Kerim de locaya konulur. "Hür ve kabul edilmiş masonlar locası" dünya genelinde mason locaları tarafından kabul görmüş bir locadır. Bütün mason locaları diğer mason locaları tarafından kabul edilmesi gerekmiyor. Yukarıda belirttiğim gibi her hangi bir kişi ben masonum diyebilir. Ancak localarda üye gizliliği hat safhada olduğu için bir kişinin üye olduğunu veya olmadığını kesinlikle dışarı vermiyorlar. Bir kişinin mason olup olmadığını ancak başka bir mason bilebilir.