Bütün Dünya'da geçerli bazı kurallar var. Ben bildiklerimi ileteyim de sonra aman bilmiyordum, acil yardım konulu başlıkları yazmanı belki engellemiş olurum.

Birincisi vize başvurusunda 6 aydan kısa süre pasaport sahiplerine vize verilmiyor. Sen önceden almışsın fakat gittiğin ülkedeki memur senin pasaport süren bitmek üzere diye seni oyalarsa, detaylı incelemeye tabii tutarsa şaşırma derim.

Diğer bir konu. Konsolosluk üzerinden pasaport yenilemesini o ülkede ikamet ediyor veya o ülkede bulunduğun süre boyunca pasaportun çalınırsa, kaybolursa veya tahrip olursa yapabiliyorsun. Diğer türlü benim pasaportumun süresi bitmek üzere yenilemek istiyorum dediğinde iplemeyeceklerdir, zaten yasal olarak da yapamazlar. Sağlık sorunları nedeniyle vizesi bittikten sonra kalanlara da konsolosluk müdahale edebiliyor.

Son olarak pasaportun süresi bittiğinde o ülkede artık kaçak olarak kaldığın için her şekilde suç işlemiş sayılıyorsun. Bazı ülkeler gözaltına alıyor, kimisi kaldığın süre için ceza ödemeni istiyor ve en sonunda konsolosluktan sana ülke dışına çıkabileceğine dair bir kağıt veriliyor. Bu kağıt ile çıkıp Türkiye'ye giriş yapabiliyorsun. Fakat bu işlemden sonra o ülkeden 5 yıla kadar giriş yasağı yiyebiliyorsun ve bu siciline işliyor. Yarın bir gün AB vizesine başvurduğunda daha önce bir yerden vize red veya bu tarz bir olayın olup olmadığı soruşturuluyor.