Basit ve online olmalı...
@KR@LSK verginin adı katma değer vergisi. Yani vergi ürettiğin katma değer üzerinden alınıyor. 1000 liraya bir mal veya hizmet alıp bunu 1200 liraya satan adamın ürettiği katma değer 200 liradır ve bunun vergisini öder. 100 liralık masraf edip 1100 liralık mal veya hizmet üreten adamın ürettiği katma değer yüksektir ve ürettiği katma değer üzerinden vergi verir. Buradaki asıl sıkıntı katma değer vergisini sen değil müşteri ödemeli. Yani aslında bütün fiyatların +KDV olarak fiyatlandırılması lazım. Bu sayede KDV'yi sen değil satın alan öder... Ama elbette pratikte rekabet şartlarında mümkün olmuyor. Mesela 100 liralık malzeme ile 1000-2000 lira iş yapan kuaförler berberler senede 200-300 lira vergi öderler...
En ideal vergi sistemi Amerika'daki vergi sistemidir.
Acımasızdır. Çünkü vergi kaçırmak vatana ihanetle eş değerdir. Çünkü vergi kaçıran adam yüzünden senin üzerine daha fazla yük biner daha az hizmet alırsın.
İnsanlara brüt kazançları ödenmeli. Yani bir asgari ücretliye 2500 lira ödeneli. Ve bunun 800-900 lirasını içi acıya acıya vergi ve sigorta primi olarak kendisi yatırmalı.
O zaman devlete vergi verdiğini anlar ve iktidardan hesap sorar. Yoksa 1600 lira aldığını zanneden sadece net maaş üzerinde hayatını düşünen adamlar ne devletten ne iktidardan hesap sormaz sahte vaatlere kolayca inanırlar.
18 yaşını aşan herkes doğrudan vergi mükellefi yapılmalı. Ve banka hesaplarına yıllık belirli bir alt limitin üzerinde giren çıkan her paranın hesabı sorulmalı.
Herkesten kazandığı her kuruşun vergisi alınmalı. Doğrudan vergilendirmeye geçilmeli ve dolaylı vergiler kaldırılmalı.
Böylece doğrudan vergi mükellefi olan insanlar da ödeyecekleri vergi için masraf gösterme şansına da kavuşurlar ve aynı kazanç üzerinden tekrar tekrar vergi alınmasından kurtulabiliriz.
Ben her sattığım ürüne fatura kesiyorum, her ay koca ekmek fırınlarından, kuyumculardan, doktorlardan, dişçilerden daha fazla kdv ve 3 ayda bir geciktirmeden geçici vergimi ödüyorum.
Sonra gidip benzine %300 vergi ödüyorum, ticari aracıma 1000 liraya K belgesi çıkartıyorum.
Devlet doğrudan vergi alamadığı için dolaylı vergilere yükleniyor, bu da doğrudan vergisini yatıran insanlara zulüm oluyor...
Bir de yatlara vergisiz mazon veriliyor meselesini tartışan arkadaşlar olmuş.
O yatların vergisi çok yüksek. Yani zaten yat sahibinden büyük vergi alıyor devlet.
Vergisiz mazot sınırlarımıza yakın yerlerdeki yat sahiplerinin en azından yakıt almak için bize uğramasına ve yakıt ile birlikte başka alışverişlerde de bulunmalarını sağlıyor.
Yani yatlara vergisiz mazotun bir mantığı ve hedefi var.
Ama elinize vicdanınıza koyun, çiftçilere vergisiz mazot verseniz traktöre diye alıp oğlunun kamyonuna doldururlar mazotu.
Yine de her çiftçiye ürettiği hasata göre hesaplanan bir oran üzerinden mazot vergi iadesi verilebilir. Özellikle ürettiği ürünü yurtdışına satılan çiftçilere...