PHP; C diliyle yazıldığından dolayı, performansı oldukça yüksektir. Eklentileri de zaten DLL-SO vb. tipindedir, saf haliyle oldukça az kaynak tüketmektedir. Fastcgi gibi sistemlerle çalıştığında ve optimize edildiğinde gelen istekler konusunda yine saf haliyle neredeyse çok çok az kaynak tüketmektedir.
PHP-OPcache bytecode cache gibi veya PHP-APCU object caching gibi eklentilerini kullanınca da betik dili olmasının zaafı olan kodun her defasında derlenmesinin büyük ölçüde zararları gideriliyor.
Gösterdiğiniz bu PHP eklentileri eğer php-common kütüphanesini yüklemezseniz gelmez. Ben mesela PHP'yi sadece 3-5 eklentisini kendim kurarak kullanmaktayım. C dilleri PHP gibi çalışmamaktadır eklentiler byte code hatta assembly gibi işlev görmektedir, ayrıca bu gösterdiğiniz eklentiler de çok az C kodundan oluşmakta. Performans olarak C dilinde hiçbir kayıp yaşatmazlar.
Framework ile PHP'yi kıyaslamak oldukça mantıksız. PHP dillerinde çalışma yapısı genelde tüm PHP sistemin tetiklenmesiyle meydana gelir, her ne kadar cache kullansanız da eğer dev bir PHP koda sahipseniz bu aynı kalacaktır. Performans kaybı mutlaka yaşatacaktır.
framework konusuna girmiyorum. kullanıp kullanmayacağına kişi karar verir. php 5 versiyonu da c dili ile yazıldı 7 de. dil aynı olduğuna göre ne değişti de performans artışı oldu?
saf hali dediğiniz fonksiyonel eski düzen yazım sanırım, orta ölçekli bir projeyi nesne yönelimli programlama ile kod tekrarı minumum seviyede mi yazarsanız performanslı olur, düz mantık yazımla mı?
derleme aşamaları nelerdir bakmanızı öneririm. kırmızı ile belirttiğim o cümleyi kurmazsınız. linkini verdiğim eklentiler kaynak kodları ve tamamen c dili.
son vurguladığım cümlen için lütfen araştırın. php cli ve cgi arayüzleri ne anlama gelir, nasıl çalışırlar farkları nelerdir...
php kodu derlenmez, adı üzerinde betik dili diyoruz. o ifade doğru değil.