1- Kredi taksitlerini ödemeye devam ederek, biriktirmeli miyim?
Evet. Kredi taksitlerini öde ve biriktirmeye devam et.Faize karşı bir hassasiyetin yoksa elinde biriktirdiğin parayı da vadeliye koy. büyük olasılıkla geçmişte kullandığın kredinin faiz oranından daha yükse bir oran alacaksın. Kredilerin bitmeden araç kredisi alacaksan kredi taksiti/gelir oranı kısıtı karşına çıkma ihtimali var. Mevcut krediler erken kapatma durumunu o zaman değerlendirebilirsin.
2- Krediyi erken kapatarak faizden kurtuluyorum, ancak araba almak için tekrar çekmem gerekecek. Buradaki önemli detay ise erken kapatmak kredi notuna ciddi etki ediyor mu? Gecikmem hiç olmadı, hatta erken ödemeler yaptım hep. Krediyi kapattıktan sonra bir sonraki kredi talebimde daha fazla verirler mi? Bir mitkar fazla talebim olacak.
Kredi taksitlerinin ne kadarını ödedin bilmiyorum ama büyük olasılıkla banka zaten o kredi için alması gereken faizin büyük kısmını senden aldı. İlk taksitler hep faize gider. Krediyi erken kapatmak ya da kredi notu bankanın vereceği limiti ciddi anlamda etkilemez. Limiti genelde gelir durumun ve kullanacağın kredi türü belirler. Örneğin 20.000 İhtiyaç kredisi yada 60 bin araç kredisi yada 200 bin konut kredisi gibi.
3- Araba alırken, ihtiyaç kredisi mi yoksa araç kredisi mi çekmemi önerirsiniz? Araç ipotek edildiği için daha fazla kredi vermeleri mümkün mü?
Yukarıda da belirttiğim gibi araç kredisi alırken limitin daha yüksek olacaktır. Ama faizler de öyle.İmkanın varsa ihtiyaç kredisi ile halletmeye çalış.
4- Krediyi iki bankadan çekmiştim Akbank ve TEB olarak. Kredileri kapattıktan sonra iki bankanın da tekrar kredi vermesi ve yüksek miktar olma ihtimali de mevcut mu?
Bir banka sana kredi vermiş sen bunu düzenli ödemiş ve gelir vs. durumunda bir değişiklik olmamışsa ikinci bir kredi vermesi için engel yoktur.
İmza: 7 yıl bankacılık yapmış r10 üyesi