Ölüm. Çünkü önemli olan ondan başka insanlarında bundan korkması. hiç bir kimse tek kişilik hücre ne olacak der korkmaz çünkü o anı yaşamamıştır. ama ölümden herkes korkar. cezanın amacı sadece o kişi için değil diğer insanlarada caydırıcı olması gerekir.
Amaç ibret-i alem ise söylediğiniz doğru ama etkisi olmaz. İnsanoğlu ''kötü şeyleri'' haa bak şunun cezai indirimi var zihniyetiyle yapmıyor ki. Ucunda ölüm dahi olsa insan yasak elmayı yiyecektir bana göre. Bu benim için öleceğimi bile bile sigara içiyor olmak, başkası için kendine zarar verdiğini bilse dahi aşık olmaya devam etmesi, sapık ruhlu biri içinse kurbanına yapacakları.
Yeterli idraka sahip biri bazı şeyleri yaptığında halinin ölümden beter olacağını zaten bilir. Yani ailesine dahi selam verilmeyeceğini, cezaevinde başına gelebilecekleri, tüm kamuoyunun onu linç etmek isteyeceğini falan.
''Ben şu cinayeti işleyim sonra da gider müebbetimi yatarım aga'' düşüncesi yok ki. Dürtülerini kontrol edemeyip sonucu düşünmeksizin sadece yapıyor.
İdam dahi olsa saklanabileceği, olayın aydınlanmayacağı ihtimali hep var olacağı için yine yapar. Yakalanırsa başına ne geleceğini düşünerek mi adım atıyor sanki?