Hepsi kapitalist düzenin getirdiği zorundalıkların farkındalıksızlıklaştırılıp monotonlaştırdıgı anlamsızlaştırdıgımız ve betimlemekte güçlük çektiklerimizin yaşamımıza gereksiz şekilde adapta etmeye çalıştıgımız fuzuli düşünce ve maddi külfeti mecburen yapmaya zorunda bırakılışımızın hayatımıza yansımalarıdır.
Sorunun ana kaynağı bence kapitalizm değil. Canlılardaki ve evrendeki diğer mekaniklerdeki temel kolay, pratik yol tercih doğasından kaynaklanıyor. Yıldırım bile en az direnç ile toprağa en çabuk ulaşabilecek noktaya düşüyor.
Farkında olmadan refleksle bunları yapmamız doğal. Fakat bilinçli bir şekilde hareket ederken bundan kaçınmalıyız. Bunun iki etkisi var aslında. Bir psikolojik olarak kolay bir şekilde elde edilen şeyin değerini yitirmesi, iki kolay yoldan sonra zor yolun oluşturduğu yük, ağrıların insanın psikolojik dayanma gücünü zayıflatması. Bu iki durumun olumsuz etkilerini bizzat ben kendimde görüyorum.