Hayatını spor ile geçirmiş biri olarak birkaç şey de ben söylemek isterim;
Protein tozu zararlı mıdır?
Evet zararlıdır. Suyu da fazla içersen zararlıdır. Brokoli de zararlıdır elma da... ilaç ile zehir arasındaki tek fark dozudur. Sorunun doğrusu bence şu olmalı: Protein tozu kullandığımda zararları istediğim şeye değer mi?
Bu soruyu kendine sorup doğru cevap verebilmen gerekir. Teknik olarak vücudun dışardan normal şartlara göre daha fazla protein alıp daha fazla yıkım gerçekleştirmesi bir yerde zarar. Ama sporun faydaları da var.
Bu işi ticarete benzetebilirsin biraz. Cebinden biraz para çıkmalıdır para kazanman için. O vücudu istiyorsan biraz bedeli olacaktır. Sarkmalara gelince, vücut normalden hızlı büyür, sporu bırakınca nomalden hızlı küçülür. Genişleyen deri aniden sönmez. Bunun için daha fazla zaman gerekir ve bu arada spora ara ara devam etmeniz gerekir. Birden bıraktığınız sigara ağzınızda yüzünüzde yaralar çıkarabiliyor. Birden bırakılan spor da zarar verir.
Spor salonunda yorduğunuz ve yıktığınız kaslar acıkır. Besinlerle aldığınız vitaminler, aminoasitler kaslarınıza kan yolu ile taşınır. Bu işlem günlerce, aylarca devam eder ve zaman içerisinde büyüme gerçekleşir. Bu süreçte kaslarınız yeterince büyüdüğünde normal yollarla (yemek yiyerek) alamayacağınız proteinleri besin takviyeleri (suplementler) ile almanız gerekir.
Toparlayacak olursam,
Protein tozu ilaçlar gibi zararlıdır. İlaçların yan etkileri var protein tozunun da yan etkileri olacaktır. İstediğiniz vücuda değeceğini düşünüyorsanız kullanırsınız. Şahsen ben protein tozunu spora başladığımın 8. ayında kullanmaya başladım. Vücudumun daha da hızlı dolduğunu ve doyduğunu hissettim. Moleküler düzeyde zararları illaki olmuştur fakat gündelik hayatıma etki eden bir şey olmadı. 2 yıldır aktif olarak body sporu yapıyorum öncesinde 10 yıl kadar amatör kümede futbol oynadım. Öyle ahım şahım zararı var, kullanma ölürsün yazık olur gibi şeyler söylemek istemiyorum. Ama kesinlikle kullan, sabah arnold gibi uyanacaksın da demiyorum. Vücut yapacaksan illaki takviye alacaksın yumurta ile etle bir yere kadar gidiyor.
Bazı arkadaşların da dediği gibi, zaman içerisinde yırtıklar meydana gelebiliyor. Yukarıda da belirttiğim gibi vücudun hızlı büyümesi ve derinin buna ayak uyduramaması söz konusu. Birden bırakmadığınız taktirde vücudunuzun buna ayak uyduracağını tahmin ediyorum. Protein tozunu da birden bırakmayın sporu da birden bırakmayın. Vücudunuz buna nasıl alıştıysa yokluğuna da alışacaktır. Özet geçeyim dedim uzadı kusura bakmayın ama, ronaldo mu messi mi gibi yıllar boyu uzanıp giden bir tartışma söz konusuydu bende bi fikrimi beyan edeyim dedim. iyi forumlar