1- Konuda Ana fikir nedir, hollanda bizden daha zengin ben yorumumda ne demek istemişim zamanında sömürgelerden dolayı alacağını almış ekonomisini güçlendirmiş, senin açlıkla, yoksullukla mücadele etti,ğin zamanlarda onlar sömürge parasıyla yatırım yapmış. bu şekilde zengin olmuş. bu ana fikirden ayrılmak mı oluyor.
2-Benim kafamı kuma gömdüğümü, gerçekleri görmediğimi, objektif yorum yapmadığım gibi söylemleriniz sizin önyargınızdan kaynaklanır, Örneğin hollanda insanı dört kollumuda bizden daha çok çalışıp bizden daha zengin oluyor, herkesin önünde internet var istersem size bir sürü ıvır zıvır veri getirip şu şekilde zenginleşmiş, bu şekilde ekonomisi iyi diyebilirdim ama bu konuda benim için ana kriter ülkerin geçmişinde neler yapıp bu aşamaya geldiğidir.
3-Buna cevabımda sizin argümamanız argüman oluyorda benimki patlıcanmı? Siz Hollanda çok çalışarak bu duruma geldi diyorsunuz ben sömürgecilik diyorum. Ayrıca şu anda avrupa birliğinde yer alan hollanda sömürücü zihniyetinde tam içindedir.
4-Buda benden olsun, Düşüncelerinizi mutlaka benım dediğim doğru diye diretmeniz sizin kesin doğru bildiğiniz anlamanına gelmez. sizde bir argümanb sundunuz bende sundum, başkalarıda sunacak..Düşünceleri küçümsemeden, saygı çerçesinde konuya yorum yazarsanız sevinirim. iyi forumlar.
Dip not: Güney Kore, Japonya vs. bu ülkeler çok çalışmış olabilir çok çalışmayan zengin olamaz diye bir önyargım yok.
Sende de yeni nesilde de neden sonuç bağlantıları kurma meselesi son derece zayıf.
Ya da kendi siyasi görüşünü ispat etmek için tarihi keyfine uyan yerden başlatıyorsun.
Adamlar sömürdükleri için gelişmediler. Geliştikleri için sömürdüler.
Avrupalı devletler endüstri devrimi gerçekleştirdiklerinde, ucuz iş gücü, hammadde gibi ihtiyaçları doğdu.
Hatta önce kendi insanlarını sömürdüler, köyden kente getirdikleri insanları haftasonu tatili mesai saati kavramı olmadan günde 16 saat çalıştırarak çürüttüler.
Avrupalılar sömürdükleri için gelişmediler. Geliştikleri için sömürdüler çünkü endüstrilerinin açlığını beslemek zorundaydılar.
Sanayi devrimini yaptıkları, fabrika kurdukları, nakliye ve askeri teknolojide ilerledikleri için geri kalmış ülkeleri kolonileştirip sömürdüler.
Osmanlı kimseyi sömürmedi derler hep, işlgal ettiği (biz fethetmek deriz) yerlerden haraç ve cizye diye fahiş vergiler aldığını kimse söylemez.
Osmanlı kimseyi sömürmedi diyemeyiz, o da kendi çapında sömürdü askeri güçle ele geçirdiği yerleri.
Osmanlı da sömürdü ama biz sanayi devrimini yapamadığımız için modern kolonizm yapamayı beceremedik.
Ve sanayi devrimini gerçekleştiremediğimiz için sonunda biz de sömürülen devlet durumuna düştük, daha fazla sömürecek gücümüz olsaydı biz de sömürürdük kesinlikle.
Adamlar hollanda'da senin konyan kadar tarım alanından dünyaya tarım ürünü ihraç edip büyük paralar kazanıyorlar.
Bunu sömürgecilikle mi yapıyorlar?
Adamlar en son bilimsel tarım tekniklerini kullanıyorlar.
Adamlar kendilerine bilimi referans alıyorlar.
Senin tarlalarında bugün kullanılmayan tarım aletleri adamlarda 100 senedir kullanılıyor..
Neden?
Adamlar pederi alıp yağmur duasına bereket duasına çıkmadıkları için imam hatip okuluna ihtiyaç duymuyorlar.
Mühendis yetiştirerek tarımlarını da endüstrilerini de bilimsel yolla yönetiyorlar.
Avrupa zenginleştiği için gelişmemiştir, geliştiği için zenginleşmiştir.
Avrupalılar sömürdükleri için gelişmemiştir, geliştikleri için sömürmüştür.
Dünya devi olduğumuz yıllarda nasıl askeri güçle ele geçirdiğimiz yerdeki Hırvat köylüsünden fidye ve haraç aldığımızda ilkel şekilde sömürdüysek, onlar da endüstrileşmiş askeri güçleri ile ele geçirdikleri ülkelerin insan ve hammadde güçlerini modern şekilde sömürdüler.
Biz de sömürdük onlar da...
Sonuçta bilim, makine, endüstri iman gücüne galip gelecektir her zaman...