Merhabalar ,
2 Yılı aşkın süredir BB sporu ile uğraşıyor ve kendimi bilgi ve teknik anlamında geliştirmeye devam ediyorum. Türkiyede ki bu supplement konusunda ki karmaşayı bir türlü bitiremedik, bitmeye de niyeti yok gibi. Bu ne yazık ki internette gereksiz bilgi kaynaklarının olmasından doğuyor. Ağzı olan konuşuyor misali herkes birşeyler yazıyor. Ben sizlere kısaca 2 yıllık tecrübem ve aynı zaman da edindiğim bilgilerden yola çıkarak bir cevap yazayım.
Supplement nedir öncelikle bunu bilmek gerekir.
Supplement ; Genel olarak sporcu takviyelerine verilen isimdir. Bu takviyeler birbirinden farklı olup , içerikleri de marka ve modele göre değişkenlik göstermektedir. Supplementlerin en büyük özelliği kolay emilebilir olması vücut tarafından çabuk farkedilmesi ve aynı zaman da tasarruflu olmasıdır.
Tasarruftan kastım şudur ; Supplement içerisinde bulunan birçok bileşen doğal olarak dışarıdan da tedarik edilebilir. Bu yediğiniz pilavda , yeşillikte , kırmızı ette , soğanda , domateste, biber de yani sizin günlük tükettiğiniz herşey bir supplement aslında ama bunu BB sporuna endesklersek günlük tüketmeniz gereken supplement miktarını yakalamak için çok fazla kalori içerek yiyecekler tüketmeniz gerekecek buda yaptığınız sporu etkileyecek , yağlanmanıza ve çok fazla kalori yüklemenize neden olacak. Bunun sonucun da siz gelişime mi yöneleceksiniz ? Yoksa günlük o kadar yediğiniz şeyin erimesine mi ? İşte bu nokta da supplementler devreye girmektedir.
Firmalar, insan sağlığını tehlikeye atmadan insanın ihtiyacı olan makro hesaplamaları yaparak ona göre ürünler üretmektedir. Bu ne demek oluyor derseniz ?
Şöyle açıklıyım..
Sizin günlük almanız gereken protein miktarı kilonuzun 1.5 / 2 katıdır. Bu hedefinize göre değişebilir. Çünkü BB sporun da yaz dönemine geçiş Definasyon ve Kış sezonuna girerken de Bulk dediğimiz dönemler mevcuttur. Standart olarak budur fakat kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kişi her zaman hacimli kalmak isteyip , parçalanmak istemeyebilir. Bu konu farklı birşey buna girmiyorum şuanlık
Makro hesabına gelecek olursak dediğim gibi günlük tüketmen gereken protein oranını hesaplayarak günlük alacağın besinleri buradan hesaplayabilirsin. Örnek vermek gerekirse tamamen atıyorum bu alanı hayali konuşuyorum. Sizin makro hesaplamalarınıza göre günlük tüketmeniz gereken protein değeri 600 ise bunu tavuktan almanız gerekmektedir. 600 Protein değerini alabilmek için de belki de 200-300 gram tavuk yemeniz gerekmektedir. Tabi bunlar hassas tartılar ile daha detaylı hesaplanarak tüketilebilir.
Hergün bu şekilde karbonhidrat , protein ve diğer minerallerin hesaplamasını yapınca sizin günlük tüketmeniz gereken öğünlerin ücreti 20 - 30 TL'den aşağı düşmeyecektir. Emin olabilirsiniz.
Yine bu konuda supplementler devreye girmektedir. Ekonomik ve günlük tüketmeniz gereken bütün makroları içinde barındırdığı için hem tüketimi kolay, hem kalori açısından etkilemeyen ve aynı zaman da uygun oluyor. Genel de supplementlerin servis ücretleri 1.5 / 2 TL veya 3 TL'ye denk gelmektedir. Buda sizin cebinizden çıkan genel ücrete nazaran çok çok küçük bir rakama tekabul etmektedir.
Genel olarak şunu söyleyebilirim ki, supplementler hiçbir zaman insan sağlığına zarar vermez demiyorum. Sonuç olarak bizim vücudumuza dışarıdan gelen herşey karaciğer tarafından tanınmaya geçer ve yararlı ise vücudumuza aktarılır ve fayda sağlar.
Kullanacağınız supplementin size yararlı olup olmayacağını , sizlere neyin yarayacağını , vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu iyi bilmeniz gerekiyor. Ve şunu da söylemek istiyorum ki supplementler hiçbir zaman tek başına fayda sağlamaz. Türkiye de supplementleri kullanınca temel reis olunacak batıl inancı var. Bu kesinlikle yanlıştır. Supplementler hiçbir şekilde kas yapmaz sadece kas gelişimine fayda sağlar. Yani salona gidip o ağırlıkların altına girmeden gelişimi düşünmek tamamen aptallık olur.
Uzun bir cevap oldu gibi ama bu konuda türkiye de çok fazla gereksiz bilgi dolaşmakta ve yeni başlamak isteyen insanlar veya bu konuları araştırman insanlar yanlış sonuçlara çıkmaktadır.
Supplementler hiçbir zaman ana öğün değil , takviye edici ürünlerdir. Sizler günlük öğünlerinize önem verir ve arada ufak tefek kaçakları bu şekilde supplementler ile tedavi edebilirsiniz.
BB sporunun temeli , uyku ve düzenli beslenmedir. Spor salonunda geçireceğiniz zaman sadece vücuttaki kaslarınızı yıkmaya yarar. Mutfakta tedavi eder ve uyku da büyütürsünüz bunu unutmayın.
Günlük minimum 8 saat uykuyu kendinize alışkanlık edinin.
Günlük yiyemiyor olsanız bile 3 veya 4 öğün yemeyi kendinize alışkanlık haline getirin.
Hiç içemiyor bile olsanız günlük 1 Litrenin altına düşmeden su tüketin.
Şekeri hayatınızdan her ne olursa olsun uzak tutun.
Karbonhidratlı yiyecekleri eleyerek tüketin , işlenmemiş yağı her öğününüzde kullanabilirsiniz bunda hiçbir sakınca yok.
Sağlıklı , temiz beslenin , güzel uyku uyuyun , sağlam idman yapın. Ve gelişimi kendi gözlerinizle görün
Sağlıklı , huzurlu bir ömür geçirmeniz dileği ile.
Aklınıza takılan sorular varsa pm atabilirsiniz. Bilgim , tecrübem doğrultusunda yardımcı olmaya çalışırım.