20 yildir "bilgisayar mühendisi" ünvani ile sektördeyim.
2 farkli devlet kurumunda calistim (Saglik Bakanligi, Tübitak) buralarda gördügüm ve sonraki yillarda kendi sirketimi kurarak yaptigim islerde is yaptigim kamu kurumlarindaki deneyimlerim sunu gösteriyor.
Bir yazilim ihtiyaci var diyelim. Neye ihtiyacimiz oldugunu kim belirliyor?
Öyle ya, hastaligin teshisini koyan doktor receteye istedigi ilaci yazar, hangisini yaziyor?
Kendi bildigi ve kullandigi, en az ugrastiracak olanini.
Güvenlik, maliyet vs. sebepleri önemseyeni görmedim, devlet dairelerindeki sistemlerin güvenlik aciklari özel firmalarda yoktur.
Kisa bir ani ile konuyu pekistirelim.
2016 yilinda Almanya Köln'de bulunan ve organik olarak Diyanet Isleri Baskanligina bagli DITIB Genel Merkezinden davet edildim.
Kitaplar ve hac ürünlerinin avrupa'da yasayan vatandaslara satilmasini saglayacak bir online shop ihtiyaclari var.
Görüsmeye baslarken ilk sart "Shop'un Access ile yapilmasi gerektigi" oldu.
Evet, yanlis okumadiniz, Microsoft Access ile online shop gelistirmem istendi.
Ben kendilerine Magento önerdim.
O an icin IT biriminde Excel ve Access bilgisine sahip personel disinda personel bulunmadigi icin istemeyerek kabul ettiler ve benimle yaptiklari sözlesme ile Managed Shop seklinde satin alma yaptilar. Söz konusu bir yil icinde Magento ögrenilemeyince kolay ögrenecekleri bir sistem olarak JTL i buldu ve onu kurdular. (Site:
https://goo.gl/Z5hM78)
Simdi elestirmek icin söylemiyorum ama bu kurumlarda calisan personelin vizyonu, bilgisi ne ise yapilan isler de o yönde oluyor.
Yapilabilseydi eger Access ile devam edilecekti, yapilamadi JTL'e gecildi.
Tabi ne oldu? Türkce/Almanca iki farkli dilde arayüze sahip olamadi sistem, ortaya karisik yaptilar, ne Türk anliyor ne alman.
Türkce karakter, Almanca karakter hak getire.
Stok sisteminden falan hic bahsetmiyorum.
Sebep bütce mi?
Elbette hayir, kendi söylediklerine göre yanlis tercihlerden dolayi 2016 yilinda SAP danismanlarina kaptirilan para 200bin Euro'nun üzerindeydi.