Çin ve Rusya'nın Windows'u bıraktığını belki duymuşsunuzdur hocam, para konusu o yüzden açıldı. R10'nun geldiği noktayı gösterdiği felan değil. Biz burada gerçekleri konuşuyoruz. Birçok kişi fanatikliğe göre cevap verdi. Bu PHP Olmazda başka bir dil olur. Örnek Javascript'le artık mobil uygulama, masaüstü programlama yapılabiliyor. Birçok özgür yazılımda gelişiyor. .NET Framework gibi, birçok çatıyı desteklemeye başlıyor. Burada dediğim gibi konu PHP değil. Biryerde makalede senelik Microsoft'a ödenen parayı okumuştum, o yüzden böyle bir yorum yaptım. Ülkemizde Linux üzerinden birçok şey üretebilecek insan var.
Çin ve Rusya 'nınki biraz daha siyasi boyutta bir gelişme ancak .NET framework ücretsiz, bahsedilen ödenen para Windows işletim sistemi lisanslarına ait olabilir. Bu da gayet doğal devletler şirketlerle/kurumsal yapılarla çalışır, Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi sabit bir şirket tarafından geliştirilmiyor. Örneklendirmek gerekirse Linux seyyar satıcıdır, Microsoft mağazadır.
Java 'ysa .NET in üstünde bir kütüphanedir, aynı şekilde Java ile de herşey yapılabilir. Zaten .NET in ortaya ilk çıkışı Java 'ya alternatif oluşturabilmekti. Buradaki sorun karşılaştırma yanlışı, Java ile .NET karşılaştırılabilir ancak bir yazılım diliyle yazılım kütüphanesi karşılaştırılamaz. Bu bir arabayla, lastiği karşılaştırmak gibi birşeydir.
.NET 'e alternatif yapılabilecek tek şey kendi kernelini oluşturarak bunun üzerinde de uygulamalar geliştirmektir. Bu da çok kolay bir şey olmadığı için ciddi bir yatırım ve proje ile olabilecektir.