Merhaba Arkadaşlar, R10 sitesini On yılı aşkındır biliyorum. Genelde Freelance projelerde çalışmazdım. Ancak yakın yazılımcı arkadaşlarım Freelance proje aldıklarında benden rica edip onların işlerini yapardım sadece. Fiyat da vermezdim onlarada. Sen firma ile ne anlaştıysan oradan benim hakkımı ayarlayıp verirsin derdim. Öyle arkadaşlarımla aramda çok para davası seven birisi değilim.
Soruma gelecek olursam eğer; Ben haftaiçi özel bir firmada bu "UI/UX Designer & Front End Developer" olarak çalışan birisiyim. Yani sabit bir gelir kaynağım var. Daha önce üçüncü kişilerin Freelance projelerinde bulunmayı hiç düşünmedim. Şimdi ise Allah(c.c.) nasip ederse 7-8 ay sonra çocuğum dünyaya gelecek ve masraflarım artacağı gibi ve evde boş geçirdiğim zamanımda azalacak doğru orantıda. Ben iş yerinde öyle yoğun bir kişi değilim. Yani şöyle dersem abartmam sanırım "ya bir ufak proje gelecek ki 1 hafta çalışmış olurum" yada "2/3 hafta'da anca yapılmış projede ufak bir güncelleme işi gelir. Bu iş ise en fazla bir günümü alır". Bu durumu çözmek ve çalıştığımı göstermek için firmama yeni projeler sundum ama değerlendirmediler. Onlar değerlendirmediği için bu durum karşılığında iş yerinde zamanım boşa geçiriyorum. İnsan yeni projeler alınca daha çok yeni şeyler öğreniyor ki benim tarafımda daha da iyi olmakta. Çünkü hem işin projesini çıkarıp hemde tasarım ve front-end kısmını yaptığım için sadece yazılıma giydirme kısmı kalıyor geriye. Bu kısmıda backend'ci arkadaşı organize etmekteyim. Ayrıca biraz daha gelir elde etmiş olacağım. Çünkü eşim bir süre sonra çalışmıyor olacak ve masraflarım da artacak bununla birlikte.
Kritik sorum ise; Eğer Freelance projeler alacak olursam bu projelerin bir kısmını evimde ve bir kısmını da çalıştığım firmada yapmak sizce etik bir davranış olur mu? Bundan bir kaç yıl önce yaptığım bazı arayüz tasarımlarımı görmek isteyenler için behance linki bırakacağım (
https://bit.ly/2Mpy9Xp). Linkte görünen tüm tasarımlar bana aittir ve front-end çalışmalarını kendim yaptım. Prensip olarak Front-end'te clean bir şekilde yazarım. Şu an çalıştığım Firmama ait projeler burada yer almamakta. Görüşlerinize göre R10'da bir ilan açıp/açmama durumumu belirlemek istiyorum.
Görüş belirten arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Orçun merhaba,
Öncelikle R10'a hoşgeldin ve çocuğun için şimdiden sağlık dolu bir ömür dilerim.

Türkiye'de internet sektörü biliyorsunki son birkaç yılda ivmelenme yaşamaya başladı. Her ne kadar R10 ve benzeri platformlarda çoğu tabu yıkılmış, çoğu iş dalı oluşturulmuş olsa da, birçok ajans bu gelişmelerden bi'haber olarak çalışmalarına devam ediyor. Bu durum da, sektörün ivlenmesini maalesef sınırlandırıyor. Örneğin R10'da gezerken sosyal medyada paylaşılacak bir stock görselin satın alınması veya alınan stock görselin satılması ile alakalı bir ilan görebilirsin, ama birçok ajans için bu durum 'komik'tir çünkü onlar için görsel sadece Google'dan indirilir.
Bu örneği şu yüzden verdim; çalışma yerindeki davranışların, çalışma arkadaşlarının ve yöneticinin tutumuna göre değişik tepkiler alabilir. Orada çalışan sen olduğun, onları sen tanıdığın için de karar verme mekanizmasında bizim tavsiyemiz pek doğru olmaz. Sadece seçenekleri sunabiliriz sana.
Diğer taraftan, yazında yazdığın "
insan yeni projeler alınca daha çok yeni şeyler öğreniyor" cümlesine istinaden; şahsi tavsiyem olarak R10'da ve benzeri platformlarda iş yapmanın faydalı olacağından yanadır. Kendine, ailene, sabit işine yeterli vakti ayırdıktan sonra yeni işler alman, hem ek gelir olacak, hem de sorunlar yaklaşım hızını önemli ölçüde artıracaktır. R10'daki ve benzer platformlardaki insanlar, sahada çalışan insanlara göre çok daha çalışkandır, işten korkmazlar, yöntemleri daha pratiktir. Bunun ana sebebi ise kendine çalışma, özgür çalışma gibi etkenlerdir. Senin de buradan iş almaya başlaman önemli bir adım noktası olabilecektir düşüncesindeyim.
Aynı zamanda portfolyonu çok beğendim. Eline sağlık.

Çalışmalarında başarılar dilerim, tekrar hoş geldin.