Müslümanlara bakıp İslam yorumlanamaz, evet kesinlikle kabulüm.

Peki bu başımızdakiler gerçekten müslüman mı? Yoksa münafık mı?

Münafık olduğunu düşünürsek birçok şey anlaşılabilir. Ancak müslüman ve dinine samimi şekilde bağlı olduklarını düşünecek olursak, müslüman bir birey olmam durumunda bu kişileri de din kardeşi olarak görmem gerekir mi?

Yol, köprü yapması pekala; ancak mutlaka kul hakkına girmiş ve kendi şahsi menfaatlerini (az da olsa)düşünmüş olduklarını kimsenin katı şekilde inkar edebileceğini düşünmüyorum. O halde bu kişiler eğer müslümansa ve kul hakkına girmiş olmalarına rağmen ben bu kişilere din kardeşim diyeceksem ortada sıkıntılı bir nokta var. Bence kendisine müslüman diyen bir kişi bunları yapamaz. O zaman bu kişiler olsa olsa münafıklar mıdır?

Muharrem bey, içki de içse, namaz kılmasa da bunlar kendisini ilgilendiren günahlar; ancak bu zamana kadar yönetme yetkisi bulunmadığı için başımızdakiler gibi kul hakkına girmediğini daha kolay söyleyebiliriz. Muharrem bey münafık olabilir mi? Evet, bir ihtimal. Ama müslümanım diyip en büyük suçu işlemediği için samimiyetine de daha kolay güvenilebilir.

Siyasi tercihleri kişilerin dini inançlarını baz alarak yapan arkadaşların neyin daha büyük suç ve islama kesinlikle aykırı olduğunu da düşünmelerini tavsiye ederim.

Dipnot: Ben islama inanç duyabilen bir birey değilim. Münafık olacak kadar onursuz bir birey de olmadığım için bunu burada belirtme gereği duyuyorum. Din kardeşliği üzerindeki sorum bazı arkadaşlara çok basit ve lüzumsuz gelebilir; ancak islama inandığım dönemlerde ilk kabul edemediğim kavram din kardeşliği oldu. Bununla ilgili çok araştırma yaptım, çok fazla soru sordum; nihayetinde kalbime gelen soğukluk ile başka kavramları da sorgulayıp inanç duyamayacağımı anladığım bir noktaya geldim. Din kardeşliği mevzusu benim sorgulama sürecimin başlangıcıydı.

Şahsi inancımla ilgili alıntı yapmak isteyen arkadaşlara öncelikle bu ülkede son 20 yılda kimin İslama en çok zarar verdiğini sorgulamalarını rica ediyorum. Bu konu altında kendi inancımı ya da inançsızlığımı tartışmak istemiyorum. Bu yorumu atmamın tek nedeni konuda cumhurbaşkanı adaylarının dini inançlarını baz alarak yapılan yorumlara kendi düşüncemi ifade etmektir.