Örnek olarak ŞOK'ta neler yok;
- SKT'si yaklaşmış olan bir ürünü kasa yanına koyup zorla yiteleme gibi bir zorunluluğunuz yok. Sadece SKT'si son gün olan ürün o akşam kapanana kadar kendi rafının en önüne koyulur.
- Öyle laf yeme gibi olaylar artık senin düştüğün mağazaya bağlı. Tabi işe ilk başladığın mağazada kalmak zorunda değilsin. Bölge Müdürü her 3 günde bir mağazaya geliyor. Geldiği zaman söylersin "müdürüm ekip arkadaşlarım ile anlaşamıyorum, bu anlaşmazlık benim işime engel oluyor benim yerimi değiştirir misiniz" dediğiniz zaman sizin yerinizi anında değiştirir. Ertesi sabah başka mağazaya gidersiniz. He aklınıza şey gelmesin "başka mağazaya gittiğimde o insanları tanımadığım için alışma sürecini çekmek zor olacak" demeyin. Zaten 15-19 Günde bir marketler arası sayım olduğu için doğal olarak sayım gecesinde kaynaşıyorsunuz. En güzel zaman bu sayım gecelerinde geçiyor. Mağazanın içinde bir yığın insan var. Mağaza müdürlerinden tutun, mağaza yardımcısına, mağaza yardımcısından tutunda işe daha yeni başlamış insanlara kadar doğal olarak hemen kaynaşıyorsunuz. Tabi biraz bu konuda sizin girişkenliğinize bağlı.
Araba verme konusuna gelirsek Mağaza müdürü veya yardımcı olduğunuz zaman size araba vermezler. Sadece örnek "Samsun Bölge Müdürü" olursanız altınıza araç verirler ve sürekli başka il ve ilçedeki mağazalara git gel yaparsınız. Git gel yapma sebepleriniz;
- Eğer bir mağazada eleman çıktıysa doğal olarak yeni bir elemanı siz işe alacağınız için doğrudan o şehirdeki mağazaya gidersiniz ve bu zamana kadar o ilçedeki mağazalara gelen tüm iş başvuru formlarını toplarsınız ve hepsini tek tek arayıp "yarın iş görüşmesine gelin" dersiniz ve ertesi günde elemeler sonucunda işe personel alırsınız.
Çalışma & İşleyiş
Öncelikle çalışma olarak gerçekten yorucu. Öyle yok efendim ben yıllarca balya taşıdım ben köy çocuğuyum diyen adam mağazaya girdiği zaman "iş bitsede gitsek" artık demeye başladığınız çok defa gördüm. Bu zamana kadar 8 Adet yeni personel yetiştirdim. Hepsi ilk gün can atıyor çünkü daha işlerinin ne olduğunu bilmedikleri için rahat geliyor.
Fakat şunu da not olarak bırakayım: Eğer işe yeni başladıysanız 1 ve 1.5 AY boyunca Aç-Kapa olarak çalışacaksınız. Yani sabah 8'de mağazada olacaksınız akşam 10'da çıkacaksınız. Bu durum sadece işe yeni başlayanlar için geçerli.
Her Çarşamba ve Cumartesi günleri mal geliyor ve ortalama 6 ve 9 arası Palet mal çekiyorsun. Aslında bu iş gerçekten yorucu ve tehlikeli. Ben işe ilk başladığımda (18 yaşımdaydım) mal getiren kamyoncu dayının malları içeri sokacağını zannediyordum ama meğersem malları biz çekecekmişiz.

Tabi o olayada alıştıydık artık.
Mal çekmenin tehlikeli yanı ise;
- Su ve İçeceklerin olduğu paleti öyle bir diziyorlarki anasını satıyım herifler resmen rastgele koyuyorlar. Birde saçma sapan bir şekilde streçliyorlar yıkılmaması imkansız. Bir keresinde 3 kişi o paleti içeri çekemediydik. 5-6 Defa denedik içeri sokmaya fakat bizim mağazada rampa vardı ve oradan paleti çıkartmak doğal olarak zor. Çünkü paleti hızlıca çeksek denge kayboluyor. Yavaş çıkartsak çok ağır çekemiyoruz. Neyse artık defalarca denedik çıkartamadık bir yandan da streçler artık yırtılmaya başladı. En sonunda paleti komple kaldırıma devirdik. Epey bi Cappy, Dimes, 5KG'lik Su bidonları patlamıştı. O an hemen kamyoncu adam tutanak tuttu. Çünkü bizim suçumuz değildi, o kadar iğrenç bir şekilde palete yüklenmiş ki yıkılmaması imkansızdı. Tabi böyle bir durum yaşadığınız zaman asla sizin cebinizden para almazlar ve maaşınızı kesmezler.
Eğer gerçekten paraya ve sabırlı birisiyseniz ŞOK Markette Maksimum 3 Ay içerisinde Mağaza Yardımcısı veya Mağaza Müdürü olabilirsiniz.
Şuanda eğittiğim 2 personel farklı mağazalarda Mağaza Müdürleri oldular.
Gidin Şok Market'in birinden başvuru formunuzu doldurun. Başvuru formunda resim zorunlu buda aklınızın bir köşesinde olsun. Formu doldururken "Referanslar" kısmına hiçbir şekilde bir isim yazmayın. Yani şok markette çalışan bir tanıdığınız varsa onun ismini felan yazmayın. Kimse o kişiyle sıkı bir bağınızın olduğunu bilmesin. Şok marketin kuralları arasında bu durum ciddi bir şekilde önplanda tutuluyor. Bu durumu şöyle değerlendiriyorlar; Eğer içerde bir tanıdığı varsa ve onunla aynı mağazaya düşerse bunlar iş yapmaz ve laylak ederek çalışırlar" diye değerlendiriyorlar.
Başvuru yaptıktan sonra yarın bir gün sizi iş görüşmesine çağırırlarsa kendinize güvenerekten konuşun.
İş görüşmesinde sorulacak sorular;
- Paspas atarken utanır mısınız?
- Her sabah mağaza içerisindeki dolapları sileceksiniz, camlarını sileceksiniz, mağaza önünü temizleyeceksiniz. Bunları yaparken utanır mısınız?
- İnsanlarla hızlıca kaynaşabiliyor musunuz?
Size bu soruları soracaklar ve sorduktan sonra sizin ağzınızdan çıkacak her kelimeye bakıyorlar. Eğer böyle başı dik, kimseye muhtaç değilim ve egoist bir kişiliğe sahip iseniz şimdiden işe alınmayacağınızı söylemeliyim.

Sadece iş görüşmesi anında böyle net cevap vermeyin. Daha sıcak kanlı bir şekilde güzel anlamlı cümleler kurun. Net, tek cevap vermeyin.
Örnek olarak;
- Paspas atarken utanır mısınız?
+ Tabi ki hayır, nede olsa bu benim işim. İnsan hiç ekmek yediği işi yaparken utanır mı?
İşte böyle bir cevap verirseniz karşı taraf içinde iyi olur. Çünkü laflarınız arasında "
sanki işe alınmışsınızda sahiplenmişsiniz" gibi bir hava katar.

Bunu mutlaka kullanın. He birde iş görüşmesine başlamadan önce "
merhaba ben kağan" diyip el sıkışmayı unutmayın.

Ve tanıştığınıza memnun olduğunuzu karşı tarafa söyleyin.
Şimdi bazı arkadaşlar diyecektir "
bunu herkes biliyor akıl verme" diye fakat eğer Şok markette çalışmak istiyorsanız herşeyden önce "insan ilişkisine" bakıyorlar. İnsanlara karşı ne kadar cana yakınsın ve ilgilisin bu önemli.
Ne kadar maaş alırsınız?
Personel olarak başladığınızda
Aylık +1900 TL maaş
+50 TL Hediye Çeki (Sadece şok markette harcayabilirsiniz)
Eğer mağazanın cirosu fazlaysa örnek olarak çalıştığınız mağazanın lokasyonu çok iyiyse o mağazaya bir hedef belirlenir. Örnek olarak günlük 4.000 TL. Eğer siz mağaza olarak bu hedefi geçerseniz ve günlük olarak +5.000 TL kazandırırsanız ay sonunda maaşınıza ek prim olarak 100 - 350 TL arasında ekstra para yatar.
Mağaza yardımcısı +2.400 TL üzeri maaş alır.
Mağaza müdürü +2.750 TL üzeri maaş alır. Bu maaş değişebilir daha fazlada olabilir.
ŞOK Market'inin bir mağazanın günlük cirosunu merak edenler için;
Lokasyon çok iyiyse günlük 6.000 TL ve üzeri oluyor. Çalıştığım mağazanın ölü gününde minimum 5.000 TL kazanıyordu. İndirim günlerinde ise 6.000 TL üzeri oluyordu.
Başka sorularınız olursa cevaplayabilirim. İnşallah ufakta olsa bu konuda biraz aydınlatabilmişimdir.
Ekleme
Her mağazaya her ay Gizli müşteri gelir. Gizli müşteri marketin personeline sıradan bir müşteri gibi sorular sorar. Örnek olarak: "kağan bey turşular nerede?" dediği zaman siz o an hemen kasayı bırakıp gidip o müşteriye turşunun yerini giderek göstermelisiniz. Hiçbir müşteriye elinizde yol tarif eder gibi ürünün yerini tarif etmeyeceksiniz. Zaten böyle birşey yaptığınızı müdür gördüğü zaman size biraz fırça atacaktır.
Gizli müşteri geldiğinde eğer gerçekten dört dörtlük sizin çalıştığınızı ve müşteriler ile ilgilendiğinizi görüp ve kasada her yeni gelen müşteriye "hoşgeldiniz" her giden müşteriye "yine bekleriz" dediğinizi gördükten sonra mağazanızı puanlandırır.
Eğer bir mağaza 3 ay üst üste +90 üzeri Puan alırsa o mağazada çalışan her personele Playstation 4 veriliyor.

Bunu duyduğunuz zaman zaten herşeye rağmen insan bi işini daha çok seviyor.