Merhaba,
Hız konusuyla başlamak istiyorum.
yada önce anahtar kelimelerden başlayalım.
Aynı branşta yayın yapan sitelerin anahtar kelimeleri büyük ölçüde ortak. Bu siteleri bir kümenin elemanları olarak düşünelim.
Hız konusuna şimdi girebiliriz. Bu kümenin elemanlarının sayfa yüklenme süresinin ortalaması 5 saniye olsun.
sizin siteniz 0.001 saniyede açılsa bile, diğerlerine karşı bir avantaj sağlayamazsınız. (çok farklı kombinasyonlarda denedim.)
ama aynı kelimelerde çıktığımız sitelerin ortalaması 5 saniye iken, bizimki 9 saniye ise, sıralama kaybediyoruz!

net
Eğer site hızı kullanıcıların işini görecek düzeyde ise sınavı geçmiş sayılırsınız, geçemeyenler puan ve sıralama kaybeder, onla sizin işiniz yok.
siz sınavı geçen diğer sitelerle birlikte başka konularda yeniden rekabete giriyorsunuz.
-----
"Doç. Dr. Şarkı Sözleri" (denemesi 10 dolar)
Kişinin uzmanlığı arttıkça, sadece popülarite ve kullanıcı deneyimi artmakla kalmıyor, aynı zamanda faaliyet alanı da daralıyor.
Üniversite öğrencilerinin belki yarısı ortamlarda gitar çalıyordur, ancak bu kişiler mesela dekan olduklarında gitar kayıp... Ne oldu gitar çalmayı mı unuttun hocam?
Örnekteki doktor, diğer meslektaşlarının branşlarına da yürüyor mu? henüz incelemedim ama bence sadece basur ve basurla alakalı en fazla birkaç konuyla daha ilgileniyordur. (internette)
Mesela konuyu açan arkadaşın sitesinde yazan 4 doktorun branşları aynı mı? Eğer farklıysa konu dağılıyor demektir.
Domainde biriken bir puan olduğunu hayal edin. Bu puan, sitenizdeki anahtar kelimelere paylaştırıldığında (birbirine benzeyenleri grup halinde tek kelimeymiş gibi düşünün) her bir anahtar kelimenize ne kadar puan düşüyor? Niş diyoruz ya sürekli. özetle o konu işte.
Ama çok da önemli değil. Hürriyet gazetesi bu doktora özel bir kategori açıp, iki üç günde bir "basur tedavisi" diye haber yapsa, ilk sıraya oturur (lanet olsun, memnun değilim bu durumdan ama böyle)
-----
Yaklaşık 5 ay kadar önce yabancı forumlarda bir konu dillendirilmeye başlamış. Benim haberim yok tabi... Kendim buldum sandım, mutluydum. müsait zamanda denemek için erteleyip dururken yabancı sitede görünce hem sinirim bozuldu, hem de deneme yapmama gerek kalmadığı için sevindim

karışık bir durum. Mesela bu kategoride yazan arkadaşlardan bazıları farkında olmadan bu durumu keşfetmişler. İsim vermicem ama takdir ediyorum. Açıktan yazmak istemeyişimin sebebi paylaşmaktan kaçmam değil. suistimal edilmesi halinde google tedbir alacağı için o konuyu derinleştirmek istemiyorum.
-----
skyscraper konusuna değinen bir arkadaş vardı sanırım yukarda. aynı konuda her sitede 500 kelime, 5 alt başlık varsa, sende 600 kelime 6 alt başlık olmalı tarzında birşey. her yerde kabul gören birşey olduğundan o konuya fazla girmeye gerek yok. Çevredeki binalar 5 katlıysa, 15 katlı olan cazibe merkezine dönüşüyor. diğerleriyle aynı renk olması çok da önemli olmuyor (özgün içerik konusuna vurgu)
-----
şimdi gelelim yapay zeka konusuna.
vaktiniz varsa robot yapmayı öğrenin arkadaşlar.
makineye karar vermeyi nasıl öğreteceğinizi öğrenin.
bazılarımızın zoruna gidebilir ama, internet işportacısı gibi siteler yapıyoruz
ve google bizi robot zabıtalar ile kovalıyor
clustering algorithms nedir ne değildir
yapay zeka gelişmeye başladığından beri sitelerimiz neden bir aşağı bir yukarı gidiyor.
bir yöntemi ben uygulayınca işe yarıyor, arkadaşım uygulayınca neden olmuyor? onun yöntemini ben uyguluyorum çalışan sitelerim de sıralama kaybediyor....
paket halinde linkler var forumda. adam satış ilanını açıyor
ilk birkaç kişi memnun, sonrakiler beddua ediyor...
şike mi var? kendi arkadaşları sahte yorum mu yapmış? HAYIR!
ilk müşterilerinin linklerini koyuyor paravan sitelerine.... adamlar yükseliyor teşekkür ediyor eyw.
sonraki müşterilerin linklerini de aynı sitelerde yayınlıyor.
biri geliyor pazarlık ediyor, bende 5 tane site var, indirim yaparsan hepsini vereyim yayınla diyor... 5 site peş peşe aynı yerden link çıkışı.... mis gibi!
bu verdiği 5 sitenin hepsinde aynı adsense kimliği olabilir, aynı serverda barınıyor olabilir, aynı temayı kullanıyor olabilir, iletişim bilgileri aynı olabilir...
bu adamın yakalanmasına üzülmezsiniz tamam da, diğer titiz davranan adamın sitesi de bunun yüzünden yakalanıyor.
linkler index aldıktan sonraki ilk pazartesi günü... (cuma olsa ne değişir, en fazla 1 hafta işte)
bunları yakalayan şey clustering denen olay.
benzer davranış sergileyen üyelerin biri sabıkalıysa, hepsini sabıkalı kabul ediyor.
kaliteli sitelerle aynı şeyleri yapıyorsanız, siz de kalitelisiniz. (aynı kümenin elemanıysanız)
yani benim siteme bugün 100 tane link gelse çakılırım.
ama facebook'a milyon tane link gelse birşey olmuyor.
çünkü farklı kümedeyiz.
benim olduğum kümedeki adamlara ayda yılda 1 link gelirken, bana 100 tane link neden geldi?
demek ki müthiş bir içerik yayınladım, o zaman diğer "müthiş"lerin olduğu kümeye geçmeye hak kazandım.
ama onların sitesine sosyal medyadan ziyaretçi akıyor? artık bende de olmak zorunda, yoksa geri düşerim.
falan filan
-----
üşenmesem seocu olacam da, üşeniyorum