Merhaba,
Yıllardır sektörün içinde olan biri olarak gördüğüm sektörde bu konuda müthiş bir bilgisizlik var.
Bu konuyu açarak yeni GM leri uyarmak istiyorum
Öncelikle kimse kimsenin yerine vergi ödemez,ödemeyez bunu belirtmek istiyorum. Duyuyoruz ben x üzerinden ödeme alıyorum vergim ödeniyor ben y üzerinden ödeme alıyorum vergimi benim yerime ödüyor.(bu konuda hiç bir şirketi suçlamıyorum)
Şimdi bu konuya açıklık getirelim.
Örneğin ;
X platformu aracılığıyla 100 TL lik bir ürün sattınız ve sizden 10 TL komisyon alarak 90 TL yi kişisel hesabınıza aktardı.
Burada yapılan tam olarak şudur:
X platformu size yolladığı 90 TL yi size komisyon faturası keserek ya da farklı muhasebesel yöntemlerle kendi üzerinden çıkarır ve YALNIZCA 10 TL için fatura keser ve vergi beyanını ödemesini yapar. Şirketten çıkan bir para olduğu için resmi olarakta bunu zaten böyle yapmak zorundadır.
Türkiye'de yılda 6 aydan fazla ikamet eden her Türk vatandaşı yurtiçi veya yurtdışı tüm gelirlerini beyan ederek vergisini ödemek zorundadır. Kaldı ki burada bir satış olduğu için bunu kurduğu firma/şirket ile yapmak ile yükümlüdür.
Ben yıllardır yapıyorum birşey olmuyor

diyorsanız Türkiye'de vergi zaman aşımı 5 yıldır. Herhangi bir inceleme de 5 yıl geriye dönük ceza kesilebilir. Ve genelde bir şikayet olmadıkca bu süre aşımı beklenir fakat maliye sizden haberdardır.(ülkemizde tek seferde 5.000 TL üstü işlemler ve aynı takvim yılı içinde düzenli birbirini takip eden banka işlemleri otomatik olarak masak a bildirilir)
Yeni GM leri bu konuda düşünerek hareket etmeleri konusunda uyarıyor, maliye kapınızı çaldığında üzülmemenizi tavsiye ediyorum
Eğer bu işi gerçekten bir iş olarak yapıyorsanız en basitinden şahıs firması kurarak ilk adımınızı atın.