Merhabalar öncelikle , yakında hayata geçirmeyi düşündüğümüz e-ticaret sitesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek ,bu işi yapan kişilerin tecrüblerinden faydalanmak için açtım başlığı. Sizden rica tecrübesi olan arkadaşların aklıma takılan sorular hakkında bilgi vermesini istiyorum. İsterseniz başlayalım.
- Şahıs şirketi kurmak adına nette onlarca makale okudum ancak öğrenmek istediğim bazı şeyler var ; Şahıs şirketi için e-ticaret yapacaksa kişinin illa bir adres göstermesine gerek var mı ?
- Yanılmıyorsam şahıs şirketi kurulduğu anda bağkurlu olmak zorunlu e-ticaret sisteminde de bu zorunlumu ?
- Ne gibi vergilere tabidir normal dükkan şirketlerinden farklı olarak bir fark söz konusu mu ?
Hocam herkes kendine özel bilgi istiyor.
Forumda bu konu ile ilgili tonlarca soru soruldu ve yanıtlandı.
1) Adres göstermek zorundasın. Devlete kayıtlı resmi ticaret yapıyorsun. Devlete bir adres bildirmek zorundasın. Müşterilerine de bir adres bildirmek zorundasın, sana nereye tebligat yapacağını bilmek ister devlet de müşteriler de. Ve bu adres faturanda yazmak zorunda.
2) Eticaret diye ayrı bir sistem yok, tüm şahıs şirketlerinde bağkurlu olmak zorundasın ve şahıs şirketi için geçerli herşey eticaret yapan şahıs şirketleri için de geçerli, ayakkabı satan şahıs firmasından tek farkın sektörün, diğer tüm konularda aynı sisteme tabisin. Normal bir dükkan açmaktan hiç bir farkı yok.
3) Ödeyeceğin vergiler
a) KDV (sattığın ürünlerde, kestiğin faturaya göre %18 her ay ödersin.
b) Stopaj (dükkan kirana göre hesap lanan %20 olan bir vergidir 3 ayda bir ödersin)
c) Gelir vergisi (tüm masraflar çıktıktan sonra elinde kalan kara ve stoğa göre hesaplanır 3 ayda bir ödenir gelir düzeyine göre %15 ile %35 arasındadır)
4) Bunlar dışında 600-700 lira civarında her ay Bağkur, bir de her ay 200-300 lira muhasebe parası ödersin.
5) Bir de belediyelerin çöp atık vergisi bilmem ne gibi ekstra vergileri de çıkabiliyor.