Git nedir? Ne zaman git kullanilmali? Kimler git kullanmali?
Bir versiyonlama sistemidir. Git her zaman kullanabilirsiniz. Ornegin bir alandaki koda artik ihtiyac duymuyorsunuz yerine alternatif bi kod yazdiniz. Aaa o da ne icinize sinmedi ve geri almak istiyorsunuz. iste tam olarak git versiyonlama burada devreye girer. tabi daha buyuk olaylar ve daha buyuk ekip isin icine girerse git daha da anlam kazaniyor.
Nodejs Nedir?
Hebele hubele yapip uzatmayacagim. Javascriptin serverside calisan versiyonudur diyip yuzeysel birakacagim.
Yarn nedir?
Paket yoneticidir. Kapiciya benzetebilirisiniz. Ekmek al. Copleri dok gibi.
Gulp Nedir?
javascriptin gorev calistiricisidir. javascript icin gorevler atarsaniz ve durumlara gore bunlari isteginize gore calistirir diyeyim.
Gulp pluginleri Nedir?
Gulp ile birlikte calismasi icin yazilmis eklentidir.
Sass nedir?
css uzanti dili diyebiliriz kendi tabiri ile.

Nasil bir calisma ortami olusturabilir?

Proje ihtiyaciniza gore kullanacaginiz her sey degisiklik gosterebilir. Fakat basma kalip ile olmaz mi? Olur.

Projeyi ortamini kabaca 2ye ayirabiliriz.
development ve production
yani gelistirme ve urun.

gelistirme ortami icin basit giris yapabiliriz.
app ve dist olarak 2 klasore ayiralim ornegin.

app kisminda gelistirdigimiz dosyalar olacak dist kisminda ise urunumuzun ciktisi olacak.

dev kisminin klasor yapisini basitce su sekilde sekillendirebiliriz. tamamen aliskanliklariniza keyfinize gore degisebilir.

/dev

/assets
/view

bu sekilde klasorlendirdikten sonra assets'in icine bir goz atalim

/assets

/images
/scripts
/styles
/fonts

simdi de images'in icine bakalim? evet icerisinde ben bir dosya daha olusturuyorum sprite icin.

/images

/sprites

images da tamam simdi bir de bakalim scriptste neler kullanabiliriz?

/scripts

/controllers
/libs
/plugins
/views

simdi scriptler neden bu kadar bolundu ve bu klasorler neler?
libs kutuphaneler icindir. jquery, vue, angular vs.
plugins nedir? mesela bootstrap yada bootstrap icin yazilmis diger eklentiler yada dogrudan jquery icin angular vs icin yazilmis eklentiler icin. ornegin jquery-pickadate.js gibi bir takvim eklentisi.
views nedir peki? buraya bir ornek verirsek

/views

/general.js
/home.js
/contact.js

seklinde yapabilirsin. boylece bilirsin ki artik sadece anasayfa icin home.js'e bakacaksin. ajax login gibi islemler icin general.js'e bakacaksin.
hatta abartip mesela general.js yerine general seklinde bir klasor olusturup icerisine yazacak her kismi ayri ayri tek tek parcalayabilirsin. ve bir sey aradiginda daha kolay bulabilirsin.
son olarak da script icinde controllersta fonksiyonlarimizi yerlestiririz. ornegin ajax registir formu doldurdu datayi /views/home.js ile aldik ve /controllers/home.js'teki fonksiyonumuza yolladik ve fonksiyon bakti username dolu mu 5 karakterden buyuk mu gibi front endte yapilacak basit guvenlik kontrollerini sagladi. daha kompleks bir sey olusturmak istemiyorum her seyi yuzeysel birakmaya calisiyorum cunku en bastada belirttim tamamen aliskanlik ve yogurt yiyisle alakali. tabiki duzen onemli ama

script bitti gelelim styles'a

/styles

/framework
/layouts
/libs
/plugins

frameworks altinda core mixin gibi yapisal stillerimizi barindirabiliriz.

/frameworks

/_core.scss
/mixins
/utilities
/components
/_variables.scss

kaba yazdim proje ihtiyacina gore daraltabilir yada genisletebilirsin.
ornegin mixini son bir dal daha acalim

/mixins

/_border-radius.scss
/_box-shadow.scss

Uzerinde devam edecegim. Genis bir sey yazmayi bildiklerimi aktarmayi dusunuyorum bilgi almak isteyen guncelledikce etiketlememi isteyenler not dusebilirler.