EdgeBear adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında harici veritabanı sınıflarına da pek gerek yok, neden derseniz katmanlı yazılımlama yazınca pek gerek kalmıyor. Yordamlar var çoğu veritabanında, fonksiyon yordamı oluşturursunuz, phpyle call edersiniz. PHP'de hiç sql sorgusu oluşturmaya gerek kalmaz, başka yazılım dillerine geçişte de işinizi kolaylaştırır. Tüm gerekli sorguları veritabanı motorunda saklayarak ileride kolaylıkla yazılım dilini güncelleyebilirsiniz.

PDO zaten oldukça başarılı bir PHP veritabanı sınıfıdır, size tek gereken salt halini mimari şekilde efektif olarak kullanmak. PHP sınır tanımaz, her özelliği var zaten.

Mimari bilmelisiniz, mimari bilince sınır kalmıyor. Kodlama değil asıl mesele, mimari bilmek.

Örneğin MVC mimarisi; bunun için frameworka gerek yok. Sıfırdan mimari oluşturun, tamamen OOP ile. Validator gerekir belki onu kodlarsınız veya çok güvendiğiniz bir sınıfı projeye dahil edersiniz. Öyle balık avlar gibi her saniye bir sınıf oluşturmak masraftır, sunucu masrafı. Hız yavaşlaması, sürdürebilirlik problemi...

Yine diyorum; az olsun, öz olsun ve mimarili olsun.

Laravel öğrenmeyin demiyorum, öğrenin ama kendinizi kaptırmayın. Farklı şeyler öğrenmek iyidir. Laravel kullananlar yazılımcı değildir, yazılım mimarı da değildirler.

Legoyla oyun oynayan ev yapan çocuklardan farksızdırlar. Adam 3 tane dosyayla bir şey yaptığını sanıyor, ama o kodu derleyen alt tabanda 100.000 dosya var.

Ne mimari bilir, ne yazılımcılık.

Evet, firmalar da müptezel. Çok iş gelince maksat iş bitsin paramı alayım diye en hızlı üretim sağlayan en çok kütüphane kullanan hantallaşmış eleman arıyorlar....
Hocam, dedikleriniz kısmen doğru. yanıldığınız tarafa gelince şöyle bir soru sorayım MVC'ler neden varlar ? Bunun amacı daha az kod yazarak, kısa zamanda düzenli bir kod yapısıyla proje yapmaktır. aynı zamanda sürdürebilirliği sağlamaktır. sürdürebilirlikten kastım. örneğin bir firmada çalışıyorsunuz ve o firmada kendi spagetti yazdığınız kodları kullanıyorsunuz. tamamen sizin anlayabileceğiniz kodlar. yada kendi MVC'niz var onu kullanıyorsunuz. gün geliyor ki işten çıkmak zorunda kalıyorsunuz ve yerinize eleman aranmaya başlıyor gelen eleman ise sizin yazdığınız düzeni bilmiyor. niye ? sizin mvc'niz laravel yada codeigniter vb. gibi popüler değil eleman sizin kod yapınızı çözmesi gerekki daha sonra sizin yazdığınızın üzerine yazabilsin. Popüler MVC'ler aslında bu yüzden var. tamamen zaman kazandırmak sürdürebilirliği sağlamaktır amaç. Laravel bilen bir kişi laravel ile yazdığı zaman projeyi işten çıkıp gitse dahi yerine gelen eleman laravel bildiği için çok rahat bir şekilde yazacaktır.

Peki MVC' eksileri neler ? sizin dediğiniz gibi kütüphaneleri projeye dahil ediyor. ve ağırlık yaptığı doğru. ayrıca MVC'ler kullana kullana normal php unutursunuz. çünkü tekrar etmezsiniz sadece laravel yapısına yada benzeri bir mvc yapısına alışırsınız. bunlarda mvc'lerin eksileridir.

Sonuç olarak ; MVC bilin, kullanın ama kendi kütüphanenizide yazın. mvc dışındada bir şeyler geliştirin mvcsiz