mener adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vadeli mevduat hesabı faiz verir, haramdır. Vadesiz ve de faizsiz mevduat hesabında sorun yok.
Borç ile sağlanan getiri faizdir ve haramdır. Katılma hesabı "mevduat" değildir, dolayısıyla borç da değildir. Burada bir "vedia akdi" yoktur. Kâr olabileceği zarar ihtimali de vardır ve hiçbir taahhüt yoktur.

Genel olarak şunu söylemeliyim: ekonomi/bankacılık ve yanında fıkıh bilgisi çok sınırlı olan arkadaşların yazmaması daha uygun olur bu konularda. Ya da tedbiren "bence" dersiniz, insanlar yanılmamış olur.
Benim yazımdaki yanlış olan kısmı belirtirseniz sevinirim.
Ekonomi/ bankacılık ve bunların fıkhi boyutunda hatrı sayılır bilgi sahibi olduğumu düşünürüm.
Bu nedenle itiraz noktanızı merak ettim.



pcbagimlisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Paranın icadı insanlığa çok büyük bir katkı sağladı. Teşekkür ederim bende sizin düşüncelerinize ve dini inancınıza saygı duyuyorum fakat faiz konusunda belirttiğim gibi düşünüyorum

Tabi ki de Lidyalılara kadar çok kötüydük birden çok ilerledik demek doğru olmazda paranın icadı ticaret denilen kavrama çok büyük katkı oldu diye düşünüyorum. Ticaretin gelişmesi insanlığın gelişmesini sağladı. Şuan çoğu insan 200-300 yıl önceki padişahların, kralların sahip olamadıkları lükse sahipler. Bir çok padişah, kral şahsına ait olan koca toprakları ömrü boyunca tamamiyle gezemezken, göremezken, doğru dürüst haberdar dahi olamazken bugün benim gibi sıradan insanlar 10.000 km ötedeki olayları, durumları, insanları görebiliyor, haberleri çok kısa süre içerisinde elde edebiliyor. İşte aradaki bu fark insan türünün bir çok konudaki azimi, gelişimi ve icatları, keşifleri sayesinde oluştu.





Bende teşekkür ederim Fakat bankanın yaptığı da komisyon. Kredi çekerken bir nevi yatırım alıyorsun, paranı faize yatırdığında bir şirkete ortak oluyorsun tek farkı düşük riskle ortak oluyorsun yani batma riskin yok ama bu düşük risk senin potansiyel maksimum kazancını düşürüyor yani aynı normal ortaklık sistemi.





Kazanırsan %5 ver diyen adam hayrına demiyor. Melek yatırımcılar, yatırım şirketleri bunlar risk alarak potansiyel devasal kazançları hedeflediklerinden bu sistem var. Bu aslında yeni bir şey değil ortaklık durumu.

Finansmanını, gelirini, giderini ve kredini tutturabildiğin sürece kredi çekmek ortaklıktan çok daha mantıklıdır. Bugün bir çok bankanın Start Up, girişim, işletme fonlama projeleri, çalışmaları var. Kazanamazsan beraber batalım diyorlar yani. Niye yapıyorlar bankalar veya bireyler veya yatırım şirketleri bu kazanırsan şu kadarını bana ver hamlesini? kaybetsem kaybetsek 100 bin TL, 1 milyon, 10 milyon TL yatırımı kaybederiz olurda yürür giderse ilerde ayda kazanacağı 100 bin TL'den %50 ortaklık ile 50 bin TL kazanç elde ederiz.

Google ve türevi şirketlere zamanında melek yatırımcı olan kişilerin bugün ne denli bir servet sahibi olduğunu düşünelim. Bu tarz dev şirketleri kuranlar milyar dolar sahibi zenginler ama eğer ortak almak yerine kredi vari bir şey ile finansman sağlasalardı bugün bu melek yatırımcılarına kazandıkları milyar dolarların yarısını vermek zorunda kalmazlardı.

Bankalar ellerindeki nakit birikimi azalırken kredi çekim başvuruları devam ediyorsa haliyle sevinmeye başlarlar. Zira krediye olan talep çok olduğunda bankalardaki az miktardaki nakit bir nevi altın gibi önemli bir hale gelir. Bankalarda aynı kriz zamanında gıda fiyatını arttıran dükkanlar, üretim firmaları gibi haliyle sattıkları, kiraladıkları paradan elde ettikleri kar marjını arttırırlar. İşte bunun olmaması için mümkün olduğunca fazla miktarda bankalara nakit yatırılmalı arz - talep dengesi ideal seviyede tutulmalı.

Bir çok bankanın yatırım destekleme projesi var. Tutacağını düşündüğünüz bir projeniz için kredi mi çekersiniz bankayı veya her hangi bir farklı şirketi, kişisel melek yatırımcıyı ortak mı edersiniz?

Ekleme:
Hüsnü Özyeğin bir konuşmasında anlatıyordu:

Hüsnü Özyeğin zamanında ilk bankasını yeni kurduğu dönemde Turkcell'in kuruluş döneminde ortaklık teklifi ile karşılaşıyor. Fakat birikimini bankaya ayırdığından bu teklifi bankayı kurmadan önceki patronuna götürüyor. Patronu o teklifle gelen ortakla şirketi kuruyor sonrasında bir miktar krediyi Hüsnü Özyeğin'in bankasından çekiyorlar. Hüsnü Özyeğin'in Turkcell'in kuruluşundaki krediden kazandığı para bugün Turkcell'e ortak olması durumunda Turkcell'in 2,5 milyar liralık yıllık net kârına oranla ne kadardır?

10 milyon TL yatırım almakla 10 milyon TL kredi çekmek çok farklı şey. Yatırım aldığında batarsan haciz gelmez ama çıkarsanda biri ömür boyu sürekli sana yapışık bir ikizin senin yediğinin içtiğinin yarısını alır.
hocam bu ikinci kısma çok şey yazmışsın. ama olayın özünü kaçırmışsın.
özet şu: sen bir iş yapıyor olsan misal karpuz alıp satıyor olsan ben de sana desem ki al şu 5.000 lirayı. bunla da karpuz alsat. 5 bin TL mi 1 ay sonra geri verirsin. bu parayla kazandığın para da kaç lira olursa %50 paylaşırız. ve sen de 1 ayda 5 bin liralık karpuzdan 2 bin lira kazanıp bin lirasını bana versen bu faiz olmaz. dinen de tavsiye edilen budur.
ama ben sana desem ki al şu 5 bini. ister kazan ister kazanma 1 ay sonra benim 5 bin lirama ilave olarak 1 kuruş ver. o 1 kuruş faizdir. ve dinen haramdır.

Son zamanlarda moda olan melek yatırımcılık, ortak girişimler vs. hem dinen tavsiye edilen hem de ekonomi için daha uygun olan durumlardır.
Sizin bir iş fikriniz olsa kredi çekme durumunda baştan kredi faizini maliyete ekler ve ona göre karlılık analizi yapıp belki de o işe girmekten vazgeçersiniz.
ama bunun yerine iş fikrinize ortak olabilecek yatırımcılar bulsanız çok daha rahat o fikir üzerine ilerleyebilirsiniz.