TEK1 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hayır elbette borç alıp, o para ile iş yapıp, kâr edebilirsiniz ama size borç veren kişi sizden verdiği borçtan fazlasını alamaz.
Yani 1000 TL borç aldınız diyelim, borcu veren kişi sizden 1001 TL alamaz. Velev ki siz 1000 TL ile 1.000.000 TL kazanmış olun o kişinin sizden alabileceği para 1000 TL'dir bunu kastettim.
Size bir yazılımcı bir api verse deseki bu yazılımımı bu api üzerinden istediğin fiyattan sat. Fakat sonuçta bu yazılımdan elde edeceğin toplam kazancından %50 pay isterim. Satamazsanda senden para istemiyorum. Kabul etmez misiniz? Bu teklif dışında şu şekilde bir teklifte gelebilirdi yazılımımı 200 TL'ye satıyorum 1 kullanıcı başına sizde bu 1 kişilik lisanslı yazılımı alıp üzerine pay koyarak satabilirsiniz ama bana parayı peşin ödemelisiniz dese siz 100 kişiye satış yapabileceğinizi düşürseniz bunu gerçekleştirmek için 20.000 TL ödeme yapmak zorunda kalacaksınız peşin olarak. Diğeri size böyle bir yükümlülük getirmiyor fakat olurda 1000 kişiye 200 TL'lik yazılımı satarsanız 200 bin TL'den 100 bin TL ödemez misiniz?

Size 1000 TL veren biri 1000 TL'yi bana geri 1500 TL olarak şu kadar vakitte ödeyeceksin dediyse ve sizde 1000 TL'yi alıp 1 milyon TL haline getirdikten sonra 1500 TL'yi ödeyip 998.500 TL'niz ile keyfinize bakabilirsiniz ve o adam size sen benim 1000 liramdan 998 bin TL kazandın bana daha fazla ver diyemez haklısınız. Fakat size 1000 TL'yi verirken yazılım örneğinde belirttiğim gibi al para kazanana kadar istemiyorum kazanamazsan, kendini düzlüğe çıkaramazsan helali hoş olsun kazanırsanda bu kazancın sana kattığı kazançtan aylık bana %5 pay ver dese bu şimdi ayıp, kötü bir şey mi olur?