Benim isteğim Büyük İşletme:
Kendi gözlemlerim sonucunda küçük işletmelerin çok istisna olmadıkça küçük kaldıkları ve büyük işletmelerin ise daha da büyüdükleri kanısına vardım. O yüzden bu işe gireceksem büyük girmem gerektiğini düşündüm. Mersin'de güzel bir
dublex villada tamamen çalışanlara ve çalışma ortamına (Google, Apple konsepti) yatırım yapıp, sırf imkanları için burada çalışmak isteyen insanların olacağı bir ajans açmak istiyorum. Biliyorum 85.000 tl bunlar için yetmez fakat Mersin'de çevremiz çok, uzun vadede ödeme yapabileceğim işletmeler ve arkadaşlarımız çok. O
yüzden mesela personel, programlar, vergi, kira vb. 1 yıllık şirket giderlerini nakit olarak bir kenara koyup, kalan parayı harcayıp vadeli olarak ofis dizmek. Bu şekilde genelde açılan işletmeler 6 ay - 1 yıl iş yapmadığı için 1 yıla kendimi amorti etmek istiyorum ve paramı kenara koyuyorum. Başlangıçta içerisinde 1 yazılımcı, 2 grafiker, 1 sekreter barındırmayı planlıyorum fakat bu çalışanlar Mersin'de en iyi firma ne kadar maaş veriyorsa en az 1.25x daha fazla maaş alacak ve eğer çalışmaları bana yüksek kârlar getiriyorsa kârdan her ay veya her yıl pay vermek olacak, yani çalışan sıkıntılı iş yapmayacak, isteyerek en iyisini yapmaya çalışacak. Video, prodüksiyon, 360 derece yani bizim yapamadığımız ne varsa onlarla ilk etapta dışardan ortak olarak çalışmayı planlıyorum. Eğer bu şekilde ajansın işleri iyi giderse en ileri aşamada tamamen kreatif bir reklam ve markalaştırma şirketine dönmeyi planlıyorum. Yani A kişi gelip bana restoran açmak istediğini söyleyecek, ben ise o restoranı nereye açacağını, sermayesine göre yapılacak işletmenin ilk etapta planlanan kârları ciroları vs tüm istatiksel ve iktisadi öngörülen planlarını sunup, iç dizaynını yapıp, kurumsal tasarımını yapıp, gerek TV gerek sosyal medya için video/prodüksiyon çalışmalarını yapıp, baştan sona kadar sosyal medya hesaplarının yönetimi vs. ta ki restoran hazır olup işlemeye başlayana kadar ki zamana kadar. Ondan sonraki işler ise yıllık reklam anlaşmaları olacaktır. Yıllık reklam anlaşmaları özellikle inşaat sektöründe ve diğer sektörlerde çok büyük rakamlara yapılıyor. Bunlar ile Büyük işletme hayaline devam edip artık ufak bir ofis de İstanbul'a açmaktır. Kısaca anlatmak gerekirse Büyük işletme hayalim budur.
Benim gördüğüm Küçük İşletme:
Benim gördüğüm küçük işletmede ise, şahıs şirketi açıp evden ya da uygun fiyata bir yerden ofis tutup biraz R10 ile biraz eş dosttan iş alarak tek başıma başlayıp yavaş yavaş yükselmek.
06:45'te yazmaya başladığım bu güzel yazıyı 08:00'da sonlandırıyorum. Okuyan ve benim derdimi paylaşmak isteyen ahaliye binlerce kez teşekkürlerimi sunuyorum. Doğru yazdığım şeyler olabilir, doğru bilip de yanlış yazdığım şeyler olabilir affola.
Soruyu sorma vaktim geldi öyleyse:
Büyük işletme mi? Küçük işletme mi?
Az da olsa açıklayarak yazarsanız çok sevinirim

Siz bu yazıyı okuyorken ben çok uzaklarda uyuyor olacağım..

işe gidenlere hayırlı işler. Allah'a emanet olun, gününüz güzel geçsin inşallah.
Küçük işletme önerimdir üstat. Mersinliyim buranın piyasasınıda az çok biliyorum. 2 ortak 6 kişilik ofisimiz var, şahıs işletmesi.
3 oda büro yıllık kira 7200 TL çarşıda, eski yapı, senden-benden yaşlı.
Yıllık SMMM 1500 TL (ucuza geldi yine)
Yıllık bağkur 8000 TL düzenli ödenirse tabi.
Yıllık adobe lisans 2500 TL
Yıllık internet 1000 TL
(buraya kadar bizim şahıs işletmesi giderleri)
Senin ek olarak dediğin;
3 personelden söz etmişsin brütü + yemesi vs. ile aylık 6-7 ye patlıyor. 72.000 TL de burası ediyor.
Yukarıda ifade ettiğin yıllık olarak toplamını kiraya atayım dediğin için bunları yazdım. 85.000 TL ile ilk etapta topyekün yıllık kenara atmak çok çok zor. Kendiniz bence ufaktan başlayıp üretime geçip yavaş yavaş büyüyün adım adım ilerleyin derim. Bugün Mersin'de en ucuz müstakil villa 1700-1800 tl (merkeze yakınlık derecesine göre).
Ltd. şti. açtığınızı düşünürsek bu smmm parasıda böyle kalmıyor damga vergisi, geçici vergi vs. derken yıllık en az 15k'ya yakın gideri olur bağkuruyla ortalama.
Aklında soru varsa üstat pm atabilirsin bende Mersin'deyim, görüşedebiliriz. Şimdiden hayırlı olsun hakkında.
Bu arada maaş hususuna gelince, bildiğim Mersin'de en iyi maaş elit ajans'ta var. fuba image 2. sırada şeklinde geliyor.