Bilişim alanıyla ilgili başvuru alan firmalar var mı hocam bildiğiniz ?
Bilişim alanıyla ilgili maalesef bir bilgim yok.
Sırf meraktan soruyorum ne gibi şeyler yapmak lazım çalışmak adına. Aşırı kalifiyeli bir eleman degilseniz şirket onca masrafı karşılar mı? Bilemiyorum. Bilgisi olan varsa aydınlatsın, aydınlanalım
Ağırlıklı olarak inşaat sektörü hakkında bilgi sahibiyim. İnşaat Mühendisliği stajı yaparken, gerek şantiyeye ziyarete gelen şirket sahipleri, gerekse okul hayatı boyunca katıldığım etkinliklerden edindiğim bilgilere göre; hem TR desteği sağlamak, hem de yurt dışı teşviklerinden faydalanmak adına mega bütçeli olmayıp, özelilkle Orta Doğu bölgelerinden ihale alan çok fazla Türk firması var. Örneğin A isimli köklü bir şirket ihaleyi alıyor, ihalenin yüzde 20'lik bölümler halinde B, C, D, E, F isimli alt markasına ya da yerel bir taşeronlarına devrediyor. Çalıştırılacak olan personeller de A isimli şirket yerine, diğer şirketlerle bağlantı kuracağı için hem işe kabul edilmek, hem de daha az tecrübeyle işe alınmak mümkün.
Benim tanık olduğum işe alımlarda sektör ile hiç alakasız kişiler de tercih edildi. Önemli olan izin kullanmamayı, yani Türkiye'ye her fırsatta dönüş yapmamayı garanti etmesi. Özellikle inşaat şirketleri insan gücü ile yapılan iş alanlarında tecrübe ve deneyim aramak yerine, işe alım aşamasında sadece uzun süreli iş başında kalınmasını önemsiyor. Örneğin bir inşaat şirketinin üstlendiği yol yapım ihalesinde asfalt döküm aşamaları için ihtiyaç duyulan iş gücü elemanı için başvuruda bulunduktan sonra reddedilme ihtimali çok daha düşük oluyor.
Ek not: Bu tarz taşeron işçi yapan firmaların genellikle mahallesinde/ilçesinde tanınan değnekçileri oluyor.