Arkadaşlar, öncelikle selamlar. Projem var diyerek 3-5 ay kıvranıp hevesi kaçınca vazgeçenlerden olmadım.
Veya ufak çaplı ve düşünmeden dalıp yok beklediğim gibi değilmiş diyenlerden de değilim. Bu sebeple projem şuan aktif edilmiş ve yeni projelerde yerini almıştır.
Konuyu açma sebebim hem girişimci arkadaşlara örnek hem de gözümden kaçmış birşeyler varsa hatalarımı düzeltmek içindir. E biraz da reklam olsun...

(Dikkat: Yazım hataları veya unutulan linkler için vs. konuyu açıp sizle birlikte okurken girip düzelteceğim)

Öncelikle birazını okuyup, sonra siteye bakmanızı rica ederim, çünkü amacımı veya düşüncelerimi anlamadan yapılacak tek yorum iyi aferin veya sitenin renk tonları olur.
Ve yazınca uzun uzun yazarım, ben hayatımdan bir kısmı feda ettim, hayata geçirdim. 10 dakikanızı ayırabilecekseniz okuyun, yoksa de hayde...

İlk olarak, konuya dönecek olursak, geçen sene bu sektöre bazı sebeplerden dolayı giriş yaptım ve sektördeki yanlışları ve eksikleri gördüm.

Bu sektör, ağırlıklı olarak meyve fidanı sektörüdür. Çam türleri, sarmaşıklar veya çiçeklerde var ama özellikle ve öncelikle fidan sektörü.
Sebebi ise, örneğin bir erik fidanında var 30 farklı çeşit. Ekşisi var, tatlısı var, renklisi var, trip atanı var, hristiyanı var (papaz erik) var da var yani.

Şimdi, bir fidancının zaten belirli meyveleri üretmek için yasal izinleri, yatırımları ve 50-100 dönüm arazilere ihtiyacı var.
Haliyle birçok fidancının yetiştirdiği meyve veya meyve türü sınırlı kalmaktadır. Biri gojiberi fidanına yoğunlaşırken, diğeri cevize yoğunlaşıyor.
Cevizle uğraşan fidancıda 10 ceviz türü bulmak mümkün, ama armut satmıyor?
Armut satan fidancı yoğunluğu armut fidanlarına vermiş, 20 çeşit armut üretiyor ama gojiberi fidanı yok?
Gojiberi ticareti yapanda ise tek gojiberi var, başka da bir ürün yok?

Ve 50 çeşit meyve ve bu meyvelerin binlerce çeşit farklı türü var. ( ve bunların çok uzayanı, kısa kalanı, evde yetişeni vs.. uzar da uzar )
Kısacası sektörde büyük arazilerde çok adetli ama az çeşitli ürün yetiştiren ve pazarlamaya uğraşan insanlar var.

Sonra bu ürünlerin alıcıya ulaşmasına bakıyoruz, x fidancının sitesinde 15 çeşit var, öbürünce 10 diğerinde 20 ama aradığı meyvelerin çeşitleri ayrı ayrı yerlerde hep, aynı yerde bulamıyor.
5 alacaksa 3 olsun da aynı yerden alayım derken, bakıyor kredi kartı ödemesi yok. Kart ödemesi olan yerde kargo bedava yok, bir türlü memnun olmuyorlar.

Peki gel gelelim ben ne yaptım? Dedim ki hem satıcıları bir araya getireyim, parça parça olacağına yüzlerce çeşit bir arada olsun, hem de müşterilere ulaştırayım aranan tüm ürünler tek yerden alınabilsin.

Sonra bir süre araştırma yaptım, 500 tane fidan satıcısı varsa 5 tanesinde kartla ödeme ya var ya yok.
Siteler sadece müşteri telefonla arasın pazarlığını yapsın adres versin mantığında ve malesef bilmiyorlar.
Bende, hem bu satıcıları hem de müşterileri bir araya getirmek için ortak bir pazar alanı kurmaya karar verdim.

Ve düşündüm taşındım, fidan arayacaksa bu müşteri kitlesi, adı da Fidan Ara olsun, kısa ve öz olsun.

Narenciyelerden mandalina, portakal, kamkuat turuncusuyla, fidanın yeşili olsun dedim. Az biraz da toprak kahverengi katayım dedim.
Fidan Ara dedik adına madem, sloganı da olsun Aradığın Fidan Burada!
  • Peki bu mağazaları nasıl bu sisteme dahil edecektim?
  • Bu mağazaların ürünlerini aynı yerde nasıl satacaktım?
  • Firmalara nasıl anlatacaktım, nasıl cazip kılacaktım?
  • Son olarak, müşterilere bu siteyi nasıl gösterip ürünleri buradan almasını sağlayacaktım? Bu kolay, önce diğer sorunlar çözülmeliydi.
Gittigidiyor, Sahibinden, Hepsiburada ve n11 bu işi nasıl yapıyordu? Sistemlerini ve çalışma biçimlerini inceledim.
Aynı mantıkta satış yapan adamları iç içe koyarsam, içinden çıkamayacağımız belliydi, bu yüzden bu fidan mağazalarını ayırmamız gerekiyordu.

E-ticaret üzerine opencart sistem kullanıyordum, insanların da bu sistemi sade bir şekilde kullanabileceğini düşüdüm ve bir sistem ayarladım.
Nedir bu sistem ve nedir bu site?
Artık sitemize tıklayıp ön bilgi alma zamanınız geldi, sitemiz tam olarak bu site: Fidan Ara ---> Aradığın Fidan Burada!

Şimdi, mağaza - mağaza profilleri soldaki alandan görebilirsiniz. Fidanları gönderen mağazalar ayrılmış biçimdedir.
Müşterler; gönderim yapan mağazayı ve şehri hatta satıştaki toplam ürünlerini görebilmektedir.
Ayrıca, müşterinin aklına birşey mi takıldı? Profilinde görebildiğiniz gibi soru sor butonu var, mağazaya soru sorabiliyorlar.
Örnek olarak mağaza profilini görmek için bu linke tıklayınız Gördüğünüz gibi site içindeki ürünlere girince, sol alanda satan mağaza görünmektedir.
Mobil giren potansiyel meraklı müşteri arkadaşlar, Pc den incelemenizi öneririm ancak, mobil girişliler için de mağaza adı alanı ayarladım, hepsini anlatacağım sakin olun....

Ayrıca; bu mağazanın açıklamaları ve ürününü beğenip, acaba şu da var mıdır? diye düşünen insanlar için, mağaza adlarını tıklanabilir yaptım.
Ve görebileceğiniz gibi profil alanına gönderim yapılan şehir dışında toplam ürün sayısını ve tüm ürünleri linki ekledik... Niye mi?
İşte bunun için. Tıkladıktan sonra anlayacağınız için ilk küçük bir açıklama yapayım.
Mağazalar için profil yaptık ki, reklamını yapsın ve cazip gelsin. Yetkili kişinin adını ve telefon numarasını ekleyebileceği alan oluşturduk.
Bazı müşteriler ürünle ilgili bilgi almak istiyor veya diyor ki 50 alacağım 100 alacağım fiyat ne olur? Pazarlık yahu, pazarlık yapası geliyor.
Ayrıca mağazaların maps üzerinde konumlarını da paylaşıyoruz. Kendi şehrinden müşteriler birebir almak isterse ulaşabilsin.
Sonrasında mağazanın yaptığı işlerle ilgili konuları anlatabildiği ve hakkında/misyon/vizyon alanları ekledik ki, kimdir nedir müşteriler baksın, okusun, bilgilensin, kültürlensin....
Ayrıca, sadece ürünlerini satın alan kişilerin puan verebildiği yorum alanı oluşturduk, niye mi? Sizin gibi meraklı müşteriler denk gelirse hormonları sakinleşsin diye..
Hangi kategoride ürün satıyorsa filitrelenebiliyor zaten, müşteriler için ek bir kolaylık.
Şimdi anlaşma yapılan ilk mağazamızın profilini görüp tüm bunların ne anlama geldiğine yeni sekmeden bakabilirsiniz. Tam buraya tıklayın...
  • Gel gelelim mağazaların bu durumdan nasıl haberi olacaktı?
  • Bir broşür yaptırmaya karar verdim. Bunun için de logomun yanına bir de maskot düşündüm ve sitemize ait bir maskot ile amacımıza uygun bir görsel hazırladık.
  • Fidan Ara isek, bu isme en uygun ne olabilirdi? Sevimli bir fidan ve arama olayının uluslararası dilsiz kabulü büyüteç kullanarak, fikir bana ait.
  • Sonra böyle birşey çıktı ortaya.
Sonrasın da bize katılmaları durumunda artıları ve sistemi anlatan bir broşür hazırlatarak, sisteme dahil olanların faydalanacağı güzel bir metni döşedim....
Kredi kartı ve taksitler gibi uygulamalarla birlikte, rakip mağaza ile birlikte satış yapabileceklerini anlattım.
Şimdi burada size bunları anlatmayayım uzun uzun, benim bile bu işleri bırakıp fidan satıcısı olup kendi sistemimde mağaza olasım geldi yani.
Sonrasında bu hazırlıkları yaparken, internet üzerinden satış yapabilen ve en azından gönderimden fikri olan deneyimli mağazaları öncelikli listeledim.
199 adres toparladım, bir de müşterilere gönderilmek üzere maskotumuzla birlikte önlü arkalı bir ilanı da siparişlerinde koymaları için örnek olarak ekledim.
Müşteriye siparişinden dolayı teşekkür ederek, kargosunda aldığı tüm ürünler yoksa, diğer mağaza tarafından yollanacağını anlatıyor bu ilan aslında.
Ve aslında müşterilere yollayacağız ama, mağaza adaylarını inandırmak gerek tabi ki.
Önlü arkalı, aşağıdaki şekilde.

Sonra 1 zarf aras kargo ile 20 tl ye gidince, aldığım kaliteli özel zarflara adresleri girmeye başladık ve en uygun nasıl ulaşır diye düşünmeye başladım.
Ptt kayıtsız 20 grama kadar 1,90 gibi bir rakama gönderiyordu. Kayıtlı 4-5 tl ye denk geliyor. 4 bin lira kargoya verene kadar 400 tl ye çözdüm işi.
2 farklı kişiyle test ettim, cidden adreslere ulaştı. 200 kişiden 10 kişiye bile gitse yeter, birkaç mağaza ile başlasam, diğerleri görüp gelecektir zaten.
Sonra logomu kaşe yaptırmak geldi aklıma, logonun bir köşesine de site adresini yazarak basıma yolladım.
Malum, posta kutusundaki zarflar dikkat çekmez, bazılarımız reklam diye çöpe atar.
Ama bir fidancı, fidanara yazan logolu bir zarfı açmadan duramaz.
Sonra bir de açık köklü olayı var, kışın bitki, bitkisel hayatta, toprak var yok anlamıyor. Topraksız dikince de tutuyor.
O yüzden açık köklü kategorimiz için kardeş maskot devreye soktuk.

Derken gönderdik, bazı aksamalar olsa da veya büyük çoğunluğu ulaşmasa da;
1 mağaza ile anlaştık, ürünleri eklenmeye başladı. Hadi hayırlı olsun.
1 mağaza ile anlaştık, üye olacak ve ürünleri tarafımca eklenecek.
2 farklı mağaza da sisteme üye oldu, tedarikçilik başvuru sayfasında tedarkçi olmak istiyorum bağlantısı ile ulaştı ve beklemeye aldım.
Mail ile de 2 farklı kişi ulaştı, satış yapmak istediğini belirttiler.
R10 içinden de 2 arkadaş ulaşmıştı bu süreçte, belki onlar da gelecek.
Diğer mağazaları, ilk anlaştığımız mağaza ile sistem üzerinde deneme yapıldığını ve sonrasında onaylanacaklarının bilgisini verdim.
(mağaza başvurusundaki ilanlar ve diğer test mağazalardır, o yüzden o sayfayı tanıtmıyorum.)

Gel gelelim sonuç bölümüne, eminim uzun yazmışımdır.
Tabi tüm işlemlerde şu ayrıntılar var, tüm hamleler özel olarak kişiye sms atılıyor.
Siparişi gelen mağazaya bilgisi sms ve mail olarak gönderiliyor. (fidanara başlığını yasal olarak aldım, bu isimle gidiyor)
Müşteriler siparişini mobil, tablet veya pc de (4-5-6 inç tüm tlf.lar) her yerden takip edebiliyor.
Mağaza olmasını onayladığım kişilerin profillerinde ekstra menü açılıyor artık. Yani mağazaların ürünlerini ben girip uğraşmıyorum.
Her mağaza, kendi ürünlerini yönetiyor. Ürün ekler veya güncelleme yaparsa bilgisi süper admine ulaşıyor ve kontrol ederek onay verebiliyorum.
Veya hatalı alanları düzenleyebiliyorum. Mağaza onay bekleyen üründe önizleme yapabiliyor, hatası varsa görüp kendi de düzenleyebiliyor.
Ben yapamam ben anlamam diyen mağazalar olursa, süper adminden şifre istemeden geçiş yaparak mağaza gibi davranabiliyorum.
Yani mağazanın yapması gereken veya yanlış yaptığı işlemleri anlık olarak takip edebiliyorum.
(ürün eklemek ve paneli kullanmakta zorlanacak olan mağazalar için resimli kullanma kılavuzu hazırladım)
Buraya resim ekleyeyim, mağazaların neleri kontrol edebildiği hakkında fikir verecektir.

Bu alandan siparişinin çıktısını yazıcıdan alabiliyor, 10 mağazadan bile ürün almış olsa da müşteri, o mağazaya kendi yollayacağı ürün listesi gidiyor.
Ve admin menü girişi değil arkadaşlar, onlar aslında müşteriler. Onaylarsam mağaza oluyorlar, tabi mağaza olmak isteyip başvurmuş ise....
Tüm mağaza bilgilerini güncelleyebilmesi ile hesabına gönderilen meblağlara kadar herşeyi sade bir şekilde gözlemleyebiliyor.
Sonrasında, müşteriler veya mağazaların sorun durumunda sürekli araması gerekme durumunu düşünmüştüm, bu işe başlamadan önce kararını da vermiştim.

Bir kağıda şu, şu, şu, şu, şu, hepsi yapılacak demiştim, araştırmalarımı yapmıştım. Ve sıra geldi destek alabilecekleri alana.
Bunun için mobilde çok daha sade görünen destek sistemine. Destek almak isteyenlerin pratik şekilde kullanabileceği destek sistemini linkten inceleyebilirsiniz.
Eski destek taleplerini gözlemleme veya sınırsız destek bildirimi açma hakları var, müşteri ve mağazalarımızın.
Ziyaretçi olarak destek sayfası gözlemlenir ancak, bildirim göndermek için müşteri olunması gereklidir. Tıpkı soru sorma butonlarının kullanılabilmesi için.
Kısaca, müşteri potansiyeli olan insanları mağaza veya fidan araya soru sorması için üye olmaya teşvik etmek amacım.
Üye olan 100 kişiden 80 tanesi hızlı cevap ve sistemin güvenilirliğinin testinden sonra, üye olmuşken siteyi gezer. %5 oranında bile sipariş verse dönüş almış olurum.
Çoktan baktığınızdan eminim üstteki linklerden siteye girince ama, ben yine de vereyim. Hızlı hızlı bakmadan geçen olduysa, destek sistemi dikkatini çekmiştir belki.
Fidan ara destek sistemine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tabi bunlar dışında bazı garip fantaziler de mevcut. Pek bir işe yaramasa da sıkça sorulan sorular...
Mobil görünümde bile tek satırda olmasını günlerce ayarladığım açılır kutulu SSS gözlemlediniz linklerin üzerindedir.

Son olarak, iyi güzel öyle böyle garip birşey yapmışsın da, senin karın ne olacak (şapkalı a oradaki) bu işten diye homurdanan arkadaşları duyar gibiyim...
Tabi ülkemizde sistem az çalış çok kazan, yatarak kazan, kazan, para kazan, çok para kazan şeklinde ilerlediği için normal, o yüzden kızmıyorum ve açıklıyorum.

Kesin bir zorunluluk olmamasına karşın, tek sayfalı sözleşme onayından sonra (her mağazaya ayrı olabilmek kaydı ile) %13 fiyatlara otomatik olarak eklenecek.
%3 gibi bir rakamı aracılar keseceği için, %10 bana kalsın diye düşünüyorum.
Veya %10 eklesin önemli değil, %7 bana kalsın da olabilir, şuan %0 ayarlı test yapılan mağaza kazansın.

Ama olay şöyle gelişiyor, sen mağazasın büyük düşün dediğimiz abimiz 100 tl fiyat koyarak bir ilan yayınlıyor.
Bana gelen bildirim ve ilan doğruluğunu onaylarsam hooooop satışa açılıyor. Ama nasıl?
110 tl olarak açılıyor.. Yani mağazaya verdiğim komisyon oranını verdiği fiyatın üzerine ekliyor otomatik olarak.
Kargo bilgisi girilen her ürün artık ödemeye hak kazandığı panele düşüyor ve bana diyor ki;
Mağaza 100 tl ye ürün ekledi, 110 tl ye sattık. 10 tl sana ayırdım, 100 tl bu mağazanın, gönder diyor.
(10 sipariş gelir, hesaplama yaparken 10 siparişi değerlendirir. O konuda sıkıntı yok.)
Tamam gönderelim dersem, mağazanın hesap numarası görünüyor, enparaya giriyoruz 100 tl şutluyoruz.
Onay işaretini tıklayıp gönderildi işaretleyip kaydediyoruz ve ilgili firmanın panelinde gönderilen ödeme gün saat olarak otomatik olarak çıkıyor.
Mağazalar ticket veya para transferlerine müdehale edemiyor, sadece bilgi amaçlı. Yapılan işlemlerin kaydı da böyle tutuluyor.

Siz sağ ben selamet, mağaza kendi imkanı ile yapamadığı işi, rakipleri ile birlikte yapmış oluyor.
Mağazasının dükkanının reklamını yapmış oluyor, kartla ödeme yapmak isteyenleri geri çevirmemiş oluyor.
Sistemin etinden sütünden 1 tl bile ödemeden faydalanmış oluyor, koyduğu fiyata ürününü de satmış oluyor.
Banka giderleri, sistem giderleri, reklam giderleri, sms hizmetleri, tamamı fidan ara tarafından karşılanyor.

Müşteriler ise menülerde gezerek bir 'Armut Fidanı' kategorisinde her yaştan her türden meyveyi fiyat ve şehir karşılaştırması yaparak satın alabiliyor.
Veya en çok aranan kamkuat fidanından arıyorsa, menülerde gezip kaybolmak yerine arama satırına 'Kamkuat' yazıyor, bütün mağazaların ürünü patır patır dökülüyor.
Armut piş, ağzıma düş değil de nedir bu arkadaşlar? Arayan fidanını da bulur, siklemen çiçeğini de......... Neden? Çünkü tüm fidancılar yaz döneminde çiçek satar.
Cidden bu çiçeğin adı siklemen, ama şıklamen ya da seklemen deniyor halk içinde. Güldür güldürde bir skeçte bu çiçeğin adı geçice şöyle bir espri dönmüştü:
Oğlum sen kayınpederini niye siklemen len O gün bu gündür bu çiçeğin yeri bende ayrıdır, tehlikeli bir çiçek olabilir, zakkumlar gibi.
Ve ev hanımları yaz boyu bu siteden çiçek aratmaktan nice yemeklerini yakacaklar, gördüğümüz gibi sistemin tek eksisi de bu, buna önlem alamadım.

Bir projenin daha sonuna geldik arkadaşlar, siz siz olun, inandığınızdan dönmeyin.
Proje aşamalarını, maddi ve manevi ne sıkıntılara sebep olduğunu da başka bir zaman anlatayım.
Bu sayfa üzerinden bu kadar bilgi yeterli, yaşadığım sorunlar için bu linktekilerden biri ile anlaşınca ayrıca konu açıp bilgi vereceğim,

Sakin kalın. Düşünün bol bol. Ülkemizin kalbi durmak üzere ama, Atatürk ne dedi? Tüm ümidim gençliktedir!
Biz de düşüneceğiz ve uygulamaya geçireceğiz. Kıytırık facemoook dünyaya yayılıyorsa, düşüncesini tutar tutmaz hayata geçiren bir liseli sayesindedir.

Umarım güzel bir anlatım olmuştur ve projem meyvelere uygulayacağım seo çalışmalarından sonra karşılığını verecektir.
(ve tabiki tüm uygulamaları ve yazılımları ben yapmadım, fikrime uygun sistemleri alıp mümkün olduğunca kullanacağım sisteme uyarladım.)

Hadi iyi forumlar....

NOT: harosa nickli arkadaşımız projeyi beğenmiş ve çevresindeki fidancılarla görüşmek istediğini belirtmiştir.
Bu jestine istinaden kendisine, fidancılara vermesi için davetiyeleri kargo ile gönderiyorum.
Tanıdığınız fidancı veya internette satış yapmayı düşünen dükkanı yeşilli amcalar abiler varsa, size de ücretsiz kargo gönderim yaapabilirim.

İndirimleri abartıp kırılır mırılır kargo vs. için etiketler basıldı:
----Bazı çalışmalar için r10dan arkadaşımızın (yousufe) esinlenmesi ile logoda ufak değişiklikler yaptık.
Sabit fikirlilik yok, birçok baskıya rağmen iki logo da aynı amaca hizmet ediyor ne de olsa.
--------
Bunun yanında yine r10 üzerinde bir konudan esinlendim ve bazı bilgiler ile siparişlerde hediye edilmek üzere, bittiğinde tohum olarak kullanılan tohumlu kalemler yaptırıyorum.

Youtube reklam tanıtımları için düşündüğüm animasyonumuz da hazırlandı:

https://youtu.be/Iz-sRTN0V68

Ve artık blog da aktif, bakımlar, budamalar, püf noktaları, hepsini yayınladığım ve her yazıya özel photoshop ile görsel hazırladığım blog sayfamız da hayırlı olsun.

https://www.fidanara.com/blog