Samsun'da yaşıyorum, günlük ulaşım aracım olan normal şartlarda motosiklet. Ama 1 aydır bir bakım/yenileme işlemi yaptığımdan motora binmek yerine şehir içi ulaşımlarımı taksiyle hallediyorum. Bindiğim her takside de şoförün yaş oranına ve araç içinde görürsem kullandığı telefonun modeline göre konuyu açıp "Uber hakkında ne düşünüyorsun abi/amca?" diye soruyorum. Bu soruyu en az 20, en fazla 25 taksi şoförüne sormuşumdur. Bunlardan sadece 2 tanesi araç ve plaka, 3 tanesi araç sahibi olduğunu söyledi. Konuştuklarımın hepsi "Keşke Samsun'da olsa" diyor. Neden diye sorduğumda da ortaya genel toplamda şöyle bir yanıt çıkıyor.:

Burası Samsun, büyükşehir diye geçse de küçük şehir. Gidilecek en uzak mesafe havalimanı. Ona da zaten sadece servisi kaçıran biniyor. Burada taksi kültürü yok. Ama Uber yaygınlaşırsa bir kullanım alışkanlığı fitillenir. Rekabet ortamı ortaya çıkar. Taksiciler kendine ve arabasına çeki-düzen verir.

Tabiki konuşmaların hepsinden çıkan kalıp bu şekilde değil. "Samsun'da tutmaz abi" diyen de var, "Samsun'da tutmaz abi" cümlesinin arkasına sığınıp, istemediğini gizleyen de var. Şahsen her zaman rekabetin olduğu ortamda kazancın daha çok yükseleceğine inanırım. Rakibin yoksa bile kendi rakip markanı yaratman gerekir, sektörünü tanıtman/geliştirmen gerekir.