Tevfik merhaba,
Benzer dönemlerden geçen her webmaster gibi projeyi eleştirmekten ziyade, yaşadığım aşamalardan bahsetmek istiyorum. 2011 yılından beri ucundan, bi yerden internet sektöründe para kazanmak için çırpınıyorum. En çok para kazandığım dönem; Google'daki firma rehberi sitelerine kayıt edilmiş olup, internet sitesi olmayan firmaların telefonlarını arayıp 300-500 TL'ye HTML site satışı yaptığım dönemlerdi. Gerekli teknik desteği sağlayamadığım için bu alandan iflas ettim. 2016 yılı itibariyle 100 kelimesi 1 TL'den makale yazarlığına başladım. Çok uzun bir süre fiyat yükseltmeden, küçük müşterilerle ilerleyip, günü kurtardım. Hatta kız arkadaşım uyurken makale yazdığımı, uyandırmaya çalıştığında da "Şu makale bitsin geliyorum" dediğimi söylüyordu.
Yaklaşık 6 ay boyunca makale hizmeti verdim. Kenara koyduğumuz birkaç kuruş ile birkaç domain satın alıp, bu domainlere de yazmaya başladım. Önce makale yazarlığını bıraktım. Kendi sitelerimle ilgilenmeye başladım. Kredi çektim, motorumu sattım, borç aldım, hiçbir editörle pazarlık yapmadan alabildiğim kadar makale satın aldım. Her makaleyi tekrar düzenledim. Sitelere eklenen tüm fotoğrafları tek tek özgünleştirdim. Kullandığım temanın tüm dosyalarını tek tek kontrol edip, gerekli-gereksiz kodları, kullanmadığım ve kullanmayacağım özellikleri sildim. Bu işlerin hepsi neredeyse 1 yılımı aldı. Bu süreçte bilgimin olmadığı sunucu optimizasyonu işlemi için çok para harcadım, çok kazık yedim. SQL çöktü, çözmek için haftalarca uğraştım. Ekmek bayatladı, bayat ekmeği ısıtıp, tost yaptım; yine de makaleden, editörden tasarruf yapmadım. Bütçemin yetmediği her alan için uykumdan bir saat daha feda ettim. "Eğer satın alacaksam, ne satın alacağımı öğrenmeliyim" diyerek, yapamasam da, en hesaplı, en ekonomik bir şekilde, konuya benim öğrenebildiklerimden daha fazlasına vakıf olan insanları ekleyerek çalıştım.
Bu süreç içerisinde en az 20 defa pes ettim. En az 40 defa param bitti. 4 defa icra kağıdı geldi. Sayısız defa elektrik ve internet kesildi. Ama her seferinde tekrar bir ayağa kalkma noktası dönüp, sitelere geri sarıldım. Şu an domainlerin en eskisi 2.5 yaşında. 1.5 yıllık "sürünme" sürecinden sonra artık market alışverişimi yapabiliyorum, motoruma istediğim gidonu çizip "ben bunu istiyorum" diyerek ustanın kapısını çalabiliyorum veya benzinliğe gitmeden önce hesap makinesini açmıyorum, editörlerim avans istediğinde bekletmiyorum. Zengin olmadım, para içinde yüzmüyorum. Halen 15 TL'lik peynirle 16 TL'lik peynir arasında reyon başında düşünüyorum belki, ama en azından emeklerimin karşılığını aldığım, almaya başladığım ve alacağıma daha çok inandığım için çok mutluyum. Yaklaşık 4 aydır hastanede yatan babaannem için refakatçi kalıyorum, burada bile acil servisteki prizden, kafetaryadan, hemşire odalarından; kısacası bulduğum her fırsattan işimin başına geçip, okumaya, araştırma, öğrenmeye devam ediyorum.
Umarım, hedeflediğin noktaya gelene kadar, bu sektörde ya da başka bir sektörde, tekrar ayağa kalkabilecek gücü hep kendinde bulursun. Bol şans, bol başarı dilerim.