Olan şu google ödemelerden kdv tahsil etme işiyle uğraşmak istemiyor. Bu nedenle tüm hesaplar ticariye cevirdim diyor. Tüm hesaplar ticari olunca vergiye kayıtlı olduğunu kabul ediyorsun. Maliye googleye soracak sen tahsil ettiğin paralardan kdv neden ödemiyorsun diye. O zaman google diyecek tüm hesaplar ticari ve kendileri kdv ödüyor. Maliye ver diyecek şu hesap sahiplerinin bilgilerini. Eeee sonra vergiye kaydı olmayanlar yani kdv ödemeyenler için durum sıkıntılı...
Yurt dışında olan bir firma Türkiye'deki ödemelerden KDV alamaz hocam. Onun için Türkiye'de vergi mükellefi olması lazım. Google AdWords'e yatırdığın ödemeler Google İrlanda'ya gider yani yurt dışına.
Eğer Google Türkiye'de ki şirketi (Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.) ödemeleri alsaydı her ödemenize KDV ekleyip kendisi devlete ödemek zorundaydı. Yurt dışında olduğu için KDV alamaz. (Örneğin Yandex Türkiye reklam ödemeleri Türkiye'de aldığı için devlete KDV ve gelir vergisini öder)
Google tüm hesapları ticariye çevirerek şunu diyor. Türkiye'de ki mevzuatlara uymazsanız beyanname verip KDV ödemezseniz benim sorumluluğumda değil diyor.
Son olarak yıllardır kanunda yurtdışına ödediğiniz bu tarz ödemeleri beyan etmek ve 2 nolu KDV ödemenizi yapmanız yasal olarak zorunluluktu değişen bir şey yok bu konuda...
Ha bu arada Devlet Google'a sana kimler ödeme yaptı demez desede Google bu bilgiyi vermek zorunda değil, Google İrlanda'ya bağlı ve oranın yasalarına göre çalışıyor. Devlet gider bankalara Google'a para yatıranları bana listele herkesin ne kadar yatırdığı çıkar. Merak etmeyin devlet isterse kimin nereye ödeme yaptığını nereden ödeme aldığını bulabilir zor işler değil...
Tavsiyem ezbere konuşmak yerine bir Mali Müşavirden bilgi almanız ve işleyişi mevzuatları öğrenmeniz. Özellikle yurtdışı ödemeler ve 2 nolu KDV'yi sorun derim...