Bir süre önce Google arama sonuçlarında 4 satır açıklamaları göstermekteydi.
1 anahtar kelime aranıldığında bununla ilgili gösterimi sayfanın herhangi bir yerinden tamamını veya belli paragraflar arasında parça parça bölümler alıp birleştirerek gösterim sağlamakta idi.
Aynı kelimenin farklı varyasyonlarında arama yaptığınız zaman yine sayfa içerisinde bu arama sonucuna göre farklı paragraflardan gösterim sağlamaktaydı.
Fakat birkaç gündür gördüğüm kadarı ile Google 4 satır gösterim olmadığı gibi aynı kelimenin farklı aranma sonuçlarına göre içerikten farklı alanlardan gösterimide durdurmuş.
Örnek için buraya tıklayınız.
Şuanda Google Chrome ile arama kontrolünde yine eskisi gibi meta description (açıklama) kısmında ki alanı değiştirmeden aynen göstermektedir.
Örnekler:
1 Halı yıkama, 1 koltuk yıkama ve 1 toptan tişört satan site için çalışma yapmaktaydım. Koltuk yıkama sitesi anahtar kelimelere ilk sayfalara gelmeye başlamış iken; sıralamalarda içerik sayfaları önce ilgili kategori sayfasını sonraları ise onuda kaldırıp sitenin blog sayfasını göstermeye başlamıştı. Haliyle sıralamaları kayboldu.
Halı yıkama siteside aynı şekilde içerikler yerine ya kategori yada blog sayfasını sıralamada gösteriyordu. (Sıralamalar oldukça kötü durumdaydı.)
Toptan tişört sitesi ise anahtar kelimelerde oldukça güzel yerlerdeydi. Son birkaç haftadır aynı diğer siteler gibi içerik sayfaları yerine kategori sayfalarını göstermeye başlayınca sıralamalar düşünce doğal aranma ve hitlerde ciddi düşüşler yaşadı.
İlgili sitelere içerik girmeyi bırakmıştım. (Herhangi bir değişiklikte siteye ekleyeceğim içerik kalmayacağından dolayı bir etki sağlamayacaktım. Zaten sieler toplam 20 içerikten oluşmakta.)
Dün ve bugünkü kelime kontrollerinde fark ettiğim 4 satır gösterimin olmaması ve meta description alanlarının yeniden yerine oturmasını fark edince; şu adını daha bilmediğimiz Google test aşamasında olan güncelleme veya değişiklerin oturmuş olarak sitelere olumlu dönüşlerin olacağını umut ediyorum.
Toptan tişört satan site ile ilgili bazı anahtar kelimeler sıralama düşüşleri durduğu gibi bazı anahtar kelimeler tekrardan ilk sayfada yerini almış.
Google arama sonuçlarında 4 satır açıklamaları ile ilgili değişiklik yapıldığında R10 forumda birçok kişi meta description olarak 320 karakter girilmesini tavsiye ettikleri gibi kendileride sitelerine bu şekilde eklediklerini belirten mesajları olmuştu.
320 karakterlik meta description kullanılmasını tavsiye etmediğim gibi en fazla 140 karakter kullandığımı bazı mesajlarımda belirtmiştim.
Çalışma yaptığım sitelerde Takip ettiklerim kadarı ile gözlemlerim
- Kombi, Klima siteleri: 4 Satır gösterim YOK, Farklı varyasyon aramalarda değişen description YOK (Ne eklenmişse gösterilmekte)
- Halı ve Koltuk Yıkama sitesi: 4 Satır gösterim YOK, Farklı varyasyon aramalarda değişen description YOK (Ne eklenmişse gösterilmekte)
- Servis Turizm sitesi: 4 Satır gösterim YOK, Farklı varyasyon aramalarda değişen description YOK (Ne eklenmişse gösterilmekte)
- Toptan Tişört satan site: 4 Satır gösterim YOK, Farklı varyasyon aramalarda değişen description VAR
Örneğin aynı içerik sayfasının çıktığı aramalarda anahtar kelimelerde açıklama alanı değişmektedir.
- toptan tişört güngören
- güngören toptan giyim fiyatları
- güngören'deki tekstil firmaları
- güngören toptan giyim mağazaları
Not 1: Bu değişiklik masaüstünde, mobil aramalarda kontrol etmedim. Kendi siteleriniz veya takip ettiğiniz bazı anahtar kelimeleri kontrol ederek sonuçları takip etmenizi öneririm.
Not 2: 4 satır gösterim sağlandığından itibaren meta description alanını 300 karakter üzerine çıkartan kişilere tavsiyem 160 karakter üzerine çıkmamalarıdır.
Umarım Google test aşamasında yaptığı yenilikler bitmiştir. Site sahipleri veya sitelere çalışma yapanlar olarak artık rahat nefes alırız. İnsanı strese sokuyordu.