Tamamini degil de kismi satislar yapti.Fakat Ulker'in hala onlarca markasi var.Kerevitas,uno,icim,amigo,halk,bizim toptan,ucz market,godavia,baby star,hayat,golf,cola turka benim aklima gelenler.Daha hatirlamadigim onca firma vardir.
Bu firmalarin buyuk hisseleri zamaninda kendilerindeydi ama,bolum bolum sattiklari da oldu.Murat Ulker'in Turkiye de muthis bir mal varligi var.Toplam borcu yanilmiyorsam 8 milyar dolardi,resmi olarak mal varliginin karsiligi ise 15 milyar dolar.Istese hepsini satar borcunu kapatir ve yurt disina gider,ama adam onun yerine binlerce kisiyi calistirmayi ve borcu yapilandirarak kapatmayi tercih ediyor.
Ulker'in batmasi ekonomiyi ciddi anlamda bozguna ugratir.O yuzden kismi olarak borcunu kapatarak ilerlemesi,memleketin yararina.
Elindeki tüm markaları sattı demedim zaten. ama ciddi satışlar yaptı yurtiçinde. bunun karşılığında da yurtdışından godiva ve mc vites'i aldı...
Diğer taraftan herkeste Ülker'in yurtdışına kaçtığı gibi bir yanlış algı var. adamlar ingiltere'de şirket kurdu. londra'da borsaya açılabilmek global bir şirket olabilmek için pladis diye.
Ülker, mc vites ve godiva'yı da bu şirkete devretti...
ama bu şirketin sahibi kim derseniz Türkiye'deki Yıldız Holding.
Yapılandırma konusuna gelince: bu borçları ödeyemediğinden değil elindeki bankalarla pazarlık gücünü kullanarak yaptığı birşey.
Doların ciddi şekilde artacağını öngördü ve bankalara dedi ki kredilerimi tek bir kredi haline getirip yapılandırın.
Bankalar da böyle büyük bir müşteriyi kaybetmek istemedi...
yoksa finansal durumunda sıkıntı olduğunu sanmıyorum...