Bu konuda çok makale araştırdım türkçede pek kaynak yok birebir tecrübe ettim big data ile uğraşan olurda bu kaynağa ulaşırsa en azından fikir verecektir.
1- Mysql ile big data işlemek başlarda kolay ama ön bellekteki kuyruklar yoğunluk oluşturunca işler değişecek
2- Eğer verileri sadece depolayacaksanız ve sadece sorgulama için kullanacaksanız bir ihtimal şansınız yüksek.
3- Belli zamandan sonra database büyüyecek sql sorgularınız geç cevap verecek
4- Özellikle kullanacağınız alanlara index atarak ön bellek oluşturmak size sorgulamada zaman kazandıracak
5- Tablodaki alanların değerlerini iyi ayarlamanız gerekir char ile varchar arasındaki farkı, int, big int, tyint bunların size byte bazında ilerde nasıl bir yük getireceği planlamanız gerekir yoksa ufak bir hata size büyük depolama ihtiyacı doğuracaktır.
6- Eğerki join bağlantı yapmayacaksanız belli kategoride tabloları ayırmak sorgulama ve ön bellek okumada artı kazandırıyor yoksa hiçbir faydası olmaz
7- Sürekli veri işlemeyecekseniz yoğun bir sorgulamanız olmayacaksa Mysql kullanın
8- Eğer sürekli bir sorgulama ve veri işleme yapacaksanız başka alternatifleri planlayın işin başındayken.
Sorular olursa cevaplayabilirim. Database yönetimi konusunda profesyonel destek isteyen olursa yardımcı olabilirim.
Günlük 1M kayıt alan bir sistemi geliştiriyorum ve yönetiyorum. Böyle giderse ay sonuna kadar 30M kayıt olacak

(şu anda 6-7m var.) Insert konusında sıkıntı yok sadece select atarken biraz bekletiyor. Elasticsearch kullanmayı planlıyorum. Datalarıda haftalık / aylık başka bir db sunucusuna alıp orada farklı dbler (2018-01-01, 2018-02-01 gibi.) altında tutmayı düşündüm. Bu dataları Elasticsearch e basıp kullanabilirim kafasındayım. Bu dataları istatistik için kullanıyorum ama çok nadir. Dataları silip kolay yola kaçmak istemiyorum. MySQL kaç satır kadar sağlıklı olur?
Bu konuda önerebileceğini yol nedir?