Türklerin bir çok programcısı ezbercidir. Birine bir şey sorsan "
şu kodu yazmalısın" der. Ama o kişiye "
neden o kodu yazıyoruz" diye sorduğunda "
öyle olması gerekir" der.
Ana dili ingilizce olan kişiler her zaman en iyi yazılımcı olacaktır. Onların 9 yaşındaki çocukları kodlamayı bilirken biz halen HTML temel kod dizinin nasıl başladığını araştırıyor olacağız.
Nedeni nedir?
Çünkü programlama dili İngilizce. Düşünsene adamlar konuşur gibi kod yazıyor. Neden peki?
Hızlıca bir HTML temel kod başlangıcına göz atalım.
<html>
<[B]head[/B]>
<[B]title[/B]>Başlık</title>
</head>
<[B]body[/B]>
Merhaba Dünya
</body>
</html>
"
Title" adamlar da zaten "Başlık" demek.
"
Description" açıklama demek.
"
Tag" etiket demek.
Bu örnekler çoğaltılır. Çünkü programlama dili İngilizce. Ve o ana dili ingilizce olan insanlar normal günlük hayatında konuşur gibi kod yazabilir ve yazıyorda. Sadece ana dili ingilizce olan kişinin öğrenmek istediği kodlamanın mantığını anlamalı zaten gerisi çorap söküğü gibi geliyor.
O yüzden dili Türkçe olan birisinin kodlama öğrenmesi sadece bir ezber yapmadan ibarettir. Bu yüzden eziyet gibi gelir. Ve zaman zaman heves ile başlanır 15. Derse gelindiğinde nefret edilir.
Kaynak konusuna gelirsek evet size hak veriyorum. Piyasada her ders veren sığır sürüsü hiçbir zaman onu "
neden yazdığını" söylemiyor. Anca şunu yazıyoruz, bunu buraya yazıyoruz, bunu buraya ekliyoruz. AMA NEDEN EKLİYORUZ? sorusunun hiçbiri cevabını vererek anlatmıyor. Çünkü birşeyi yeni birisine nasıl anlatacağı, öğreteceği konusunda bilgi sahibi değil. Peki kodlamayı nasıl öğrendi? Tabi ki de:
EZBER