caylakgirisimci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kendi görüşlerim;

1. İş Saatleri
Herkes memur değil, sabah 8 akşam 5 çalışmıyor. Dolayısıyla, haftada "1" gün izni olan yada akşam 3 saat boş vakti olan adam, bunu da okuyarak geçirmek istemiyor. Artık kancayı kime atarız bilemiyorum, ama bilmiyorum ben Türkiye'de doğdum, başka ülkeleri görmedim ama Türkiye'de iş sistemi b*k gibi. Gerçekten, gece 12 de işten çıkan mı ararsınız, sabah 5 de dükkan açan mı ararsınız. Yani ben de özellikle böyle "esnek" adı altında sömürülen iş yerlerinde çalıştım, çoğu da kurumsal -.-, ve insan eve gidince kalan 2-3 saatini en azından bi ailesiyle falan geçirmek istiyor. Dolayısıyla zaman.

2. Huzur
Hiç aklımda yoktu ama biraz geride bir arkadaş bahsetmiş, ailelerde huzur olmayabiliyor, yada ortam iyi olmayabiliyor, bunu anne baba kitap okumuyor diye algılamayın, toplumda entel gibi bir görüşe kapılınıyor. Ben koyu müslümanım, detaya girmek istemiyorum ama baya koyuyum. Çevremde müslüman diye geçinen çoğu insanı cahil görüyorum. Unutmam, küçükken bir akrabaya gitmiştik, ama çok küçüğüm, o zamanları zar zor hatırlıyorum o derece, elimde küçük bir kitap var, 3-4 sayfalık masal gibi bir şey, sponge bob bile olabilir. Misafirlikte sıkıldım ben bunu açtım, içine bakıyorum sadece. Ordan biri, ki yakın birisi... "okuyor bak dahi olacak biz gibi mal olmayacak" gibi bir şey söyledi ama bunu "gömerek" yaptı. Genç bir şahsiyetti kendileri, kendimi eziklenmiş hissettim.
Ayrıyetten, aileler de mesela eve geliyorsun, ya nasıl deyim, amerika değil burası, eve geldiğinde yemek yiyorsun bir şeyler yapıyorsun ailenle vakit geçirmen falan gerekiyor ya da bir şeyler, mesela eşin çocukla ilgilenirken, yada anne baban tartışma yaşarken gideyim odamda kitap okuyayım olmuyor, açıkcası ben kitap okumak deyince hayalimde şömine, koltuk ve sessizlik hayal ediyorum. Ama Türkiye'de bu yok. Pencereyi açık bırakıp koltukta kafa dinlemeye çalışsan her türlü ses geliyor, afrikada mı yaşıyoruz anlamıyorum bazen.

3. Örnek, Rol Model Eksikliği
Ben kitap okuyorum, dürüst olacağım, düzenli değil, uzun da değil, ama günde toplam 1, belki 1 buçuk saat okumaya çalışıyorum, bazı günler okumuyorum, ama okurken haz alıyorum, sayfaları çevirirken kendime bir şeyler kattığımı hissediyorum, peki bunlar neden oldu? tam olarak kim olduğunu hatırlamıyorum, bir rol model bulmuştum kendime, çok güzel kitap okuyordu, o kadar özendim ki, hani mesela bir yemek yiyen görürsünüz ağzınızın suyu akar gibi (kuru fasulye pilav da en sevdiğim yemektir, sebebi çoook eskiden ismail türütün bir komedi şeyisi vardı, orda kuru pilav yemişlerdi, o gün öyle bir ağzımın suyu aktı ki o gün bu gündür kuru pilava hastayım onun gibi aynı bu durum da) sonra gittim bir kitap aldım -- bu arada ben roman falan okumam, okumayı da bilmiyorum tavsiye eden ediyor ama ben etmiyorum çünkü kurgu, kurgu bir insana çok şey katabilir diye düşünmüyorum ben genelde %99 kişisel gelişim kitapları okurum, dini kişisel gelişm kitapları da var imam-ı gazali'nin falan onlar da okunabilir tavsiye ederim-- aldığım kitap sanırım "düşün ve zengin ol" du bu kitabı okuduktan sonra gerçekten bir etkisini gördüm, yani spoiler vermek gibi olmasın, kitap fırsatlar sizi bulacak siz onları değil falan diyordu, gerçekten de kitap bitmeden para kazanma fırsatları önüme çıkmaya başladı tabi ben değerlendiremedim ama olsun

Kısacası düşüncelerim ve hikayem bu, buraya kadar okuduysanız zaten kitap okursunuz, hiçbir şeyi okumayıp buraya baktıysanız siz biraz zorsunuz ama imkan var, hiçbir şeyi okumayıp burayı da okumadıysanız, geçmiş olsun
bencede mantıkl rol model örneklemesi bende fasulye ve pilavı severim nasıl aklına geldi bilmiyom ama çok iyi bir örnekti. Huzur konusunda bence kitapyani dediğin gibi şömine kenarında okunmaz yani mesela ben daha şömine başında bile oturmamış biriyim

baymobile adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
birçok faktörü var ama son nesilde dahada kötü bence durum hepsinin elinde telefon youtuber izliyorlar
teknoloji aslında bilgi çağıyken neden cehalet getiriyor

LyFalco adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kitap okuma alışkanlığı edinmek için kendime hedefler koyuyorum 2 hafta da 1 kitap bitirmeye çalışıyorum. Fırsat buldukça kitap alıp koyuyorum kenara. Yatmadan önce 1-2 saat hep okuyorum. Daha önce niye okumadım diye sorarsam kendime oyun - film - dizi alışkanlıklarım yüzündendir diye cevap veririm sanırım.

Şuan çoğu kişi niye kitap okumaz telefon alışkanlığı sosyal medya hastalığı diyebilirim. Annem babam eskiden kitap alamazlarmış okumamışlar alışkanlıkları yok ama ellerine birşey tutuştur hemen merakla okumaya başlarlar.
güzel keşke herkes okusa hedef koysa

Narcos adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Popüler bilim kitaplarını öneririm.. Hayvanlardan tanrılara - Beyin - Zamanın kısa tarihi - Büyük tasarım vb...

Zihin açıcı düşünmeye teşvik eden kitaplara yönlendirmeli..

Ben genelde tarih merakım var

Vhisne adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sana bana popüler hocam çok satanlarda göremezsin https://prnt.sc/j7ib3a

-----------

Neden okumuyoruz derseniz bi kitap yazmaya çalışıyorum bundan bahsettim biraz ekliyim.

Başlarda bende herkes gibiydim, sürüden ayrılamayan koyundum işte. Sonra hayatımın hatasını yaptım. Nemi yaptım ? Kitap okumaya başladım. Kitap okumak kadar salakca bişey varmı ? Bu zamana kadar böyle büyük bi aptallıkla karşılaşmadım ben. Sende aptalsın evet. Ne zorun varda 20 lira verip üstüne adını yazdırdığın karton bardaktan kahve içmektense kitaba harcadın o parayı ? Kaveni alsan ordaki çakma hippilerle x markasında indirim varmış yeağğ geyikleri yapıp arkadaş çevreni genişletebilirdin. Ama sen ne yaptın kitap aldın. Okuyosunda noluyo zihnin açılıyo, bişeyler öğreniyosun, öğrendikce görüyosun etrafında olanları, aslında hiçbişey bilmediğini farkediyosun falan. Sencede saçma değilmi, ne kadar salak olduğunu görebilmek için bile para harcaman gerekiyo. Kitap okumasan cehaletinin farkına varamıycaksın pembe gözlüklü polyana gibi gezmeye devam ediceksi, salaklık diyorum boşa demiyorum işte. Kave içsem nolcak sanki diycen dimi şimdi sen. Yanık kilotlu çorap kokan bi arkaş ortamın olucak, kulağına otuzikibindöryüzaltmışsekiz küpe takıcaksın, göbek deliğine ve göğüs uçlarına pirsingmidir nedir o tenekelerden taktırcaksın istikamet karaköy ! Yapılcak listeside belli, önünde bisiklet olan kafede biran ve sigaranla fotoğraf çektir bisiklette kadrajda olsun, ara sokaklardaki grafitilerle poz ver instagrama at. Bunları yaptıktan sonra tebrikler sende popüler sürtüklerden oldun ama akşam eve gittiğinde asgari ücretle çalışan babana yarım saat oturduğun masada elli lira hesap ödediğini söyleme sakın kuzum. Bide benim gibi pipisi olanlar var kavedense kitaba para harcayan oda beter durum. Karaköye kadar senorya aynı onlardada ama ünüforma lazım karaköye gitmek için. Kot pantolan giyeni tutup s*kiyolar galiba karaköyde o yüzden kesinlikle kırmızı yeşil falan anglosakson bi renk pantolon bulup giymen lazım. Renklede olmuyo dar olcak paçaları katlıycan altına binüçyüzsekseniki modası parlak bi ayakkabı giycen öyle. Hem bu p*çler yüzünden pantolon bulamaz olduk *** her yerde antinkuntin modeller, dar pantolonu nasıl giyionuz oğlum siz çükünüzdemi kalkmıyo *** nasıl zaptediyosunuz ? Yoksa hepiniz pasifsinizde haberimizmi yok çözebilmiş değilim henüz.

+ Ne anlatıyon sen ya ?
- Görmüyomusun üzümlü kek tarifi veriyorum.
+ Kitap okumak aptallıktırdan dar pantolana nasıl bağladın bi desene ?
- Ters bağladıysam demek.
+ Sıkma sıkma, para verip kitap alanlara salak dedin az önce açıklayamazsan bunu linç ederler seni sokakta gördüklerinde demedi deme bak.
- Haklı oluşlarını seviyorum biliyosun dimi.
+ Akıt gelsin hadi.
Kitap okumak salaklık deyişim çok doğru bi tabir aslında. Akıllı bi birey cehaleti seçermi kendi elleriyle ? Hepimiz cehaleti seçme aptallığını yaptık ama. Hayatı boyunca tek bir kitap bile okumamış olan adam ne kadar çok şey biliyo dimi ? Nerdeyse herşey hakkında fikirleri var. Doğrusuna bakıcak olursak bi *** bildiği yok tamamda bi *** bilmediğinden haberi yok işte cahil değil alim olduğundan emin mutlu huzurlu adam. Sen nasılsın ? 200 kitap okudunda noldu ? O adamın bildiğini düşündüğün kadar çok şey bildiğini sanıyomusun ? Okudukca ne kadar az şeyden haberdar olduğunu görüyosun. Kitap okumak yemek yemek gibi değilki yemeği yersin karnın doyar. Kitabı okursun cehaletin artar. Bunu bile bile daha çok okuyosun daha çok cahilleşiyosun. Bu aptallık değilde ne peki ? Aksini idda edebilcek biri varsa buyursun gelsin kaveler benden konuşalım. Burda bahsettiğim ılık oralet gibi kitapların okuyucu kitlesi değil bu arada tarihe not düşülsün buda sıkıntı çıkmasın sonra.

iki spoiler çok iyiydi. birincisi zaten sonu gelmesin istedim ikinci paragrafın son paragrafı herşeyi anlatmıştı hocam teşekkürler hocam