Kendi görüşlerim;
1. İş Saatleri
Herkes memur değil, sabah 8 akşam 5 çalışmıyor. Dolayısıyla, haftada "1" gün izni olan yada akşam 3 saat boş vakti olan adam, bunu da okuyarak geçirmek istemiyor. Artık kancayı kime atarız bilemiyorum, ama bilmiyorum ben Türkiye'de doğdum, başka ülkeleri görmedim ama Türkiye'de iş sistemi b*k gibi. Gerçekten, gece 12 de işten çıkan mı ararsınız, sabah 5 de dükkan açan mı ararsınız. Yani ben de özellikle böyle "esnek" adı altında sömürülen iş yerlerinde çalıştım, çoğu da kurumsal -.-, ve insan eve gidince kalan 2-3 saatini en azından bi ailesiyle falan geçirmek istiyor. Dolayısıyla zaman.
2. Huzur
Hiç aklımda yoktu ama biraz geride bir arkadaş bahsetmiş, ailelerde huzur olmayabiliyor, yada ortam iyi olmayabiliyor, bunu anne baba kitap okumuyor diye algılamayın, toplumda entel gibi bir görüşe kapılınıyor. Ben koyu müslümanım, detaya girmek istemiyorum ama baya koyuyum. Çevremde müslüman diye geçinen çoğu insanı cahil görüyorum. Unutmam, küçükken bir akrabaya gitmiştik, ama çok küçüğüm, o zamanları zar zor hatırlıyorum o derece, elimde küçük bir kitap var, 3-4 sayfalık masal gibi bir şey, sponge bob bile olabilir. Misafirlikte sıkıldım ben bunu açtım, içine bakıyorum sadece. Ordan biri, ki yakın birisi... "okuyor bak dahi olacak biz gibi mal olmayacak" gibi bir şey söyledi ama bunu "gömerek" yaptı. Genç bir şahsiyetti kendileri, kendimi eziklenmiş hissettim.
Ayrıyetten, aileler de mesela eve geliyorsun, ya nasıl deyim, amerika değil burası, eve geldiğinde yemek yiyorsun bir şeyler yapıyorsun ailenle vakit geçirmen falan gerekiyor ya da bir şeyler, mesela eşin çocukla ilgilenirken, yada anne baban tartışma yaşarken gideyim odamda kitap okuyayım olmuyor, açıkcası ben kitap okumak deyince hayalimde şömine, koltuk ve sessizlik hayal ediyorum. Ama Türkiye'de bu yok. Pencereyi açık bırakıp koltukta kafa dinlemeye çalışsan her türlü ses geliyor, afrikada mı yaşıyoruz anlamıyorum bazen.
3. Örnek, Rol Model Eksikliği
Ben kitap okuyorum, dürüst olacağım, düzenli değil, uzun da değil, ama günde toplam 1, belki 1 buçuk saat okumaya çalışıyorum, bazı günler okumuyorum, ama okurken haz alıyorum, sayfaları çevirirken kendime bir şeyler kattığımı hissediyorum, peki bunlar neden oldu? tam olarak kim olduğunu hatırlamıyorum, bir rol model bulmuştum kendime, çok güzel kitap okuyordu, o kadar özendim ki, hani mesela bir yemek yiyen görürsünüz ağzınızın suyu akar gibi (kuru fasulye pilav da en sevdiğim yemektir, sebebi çoook eskiden ismail türütün bir komedi şeyisi vardı, orda kuru pilav yemişlerdi, o gün öyle bir ağzımın suyu aktı ki o gün bu gündür kuru pilava hastayım onun gibi aynı bu durum da) sonra gittim bir kitap aldım -- bu arada ben roman falan okumam, okumayı da bilmiyorum tavsiye eden ediyor ama ben etmiyorum çünkü kurgu, kurgu bir insana çok şey katabilir diye düşünmüyorum ben genelde %99 kişisel gelişim kitapları okurum, dini kişisel gelişm kitapları da var imam-ı gazali'nin falan onlar da okunabilir tavsiye ederim-- aldığım kitap sanırım "düşün ve zengin ol" du bu kitabı okuduktan sonra gerçekten bir etkisini gördüm, yani spoiler vermek gibi olmasın, kitap fırsatlar sizi bulacak siz onları değil falan diyordu, gerçekten de kitap bitmeden para kazanma fırsatları önüme çıkmaya başladı tabi ben değerlendiremedim ama olsun
Kısacası düşüncelerim ve hikayem bu, buraya kadar okuduysanız zaten kitap okursunuz, hiçbir şeyi okumayıp buraya baktıysanız siz biraz zorsunuz ama imkan var, hiçbir şeyi okumayıp burayı da okumadıysanız, geçmiş olsun