Bir çok faktörü bulunmakta. Bu faktörlerden bazılarını sıralamak gerekirse; eğitim, çevre - ortam, tembellik, alışkanlık gibi daha da sıralanabilir.

Bir kaç örnek vermek gerekirse...

Bir akrabam Türkiye'de öğrenciyken kitap okumayan bir insandı. Ailesi İngiltere'ye taşınınca, öğrenimine orada devam etti. Kısa sürede kitap canavarı oldu. Her türlü kitabı okuyor. Bu demek oluyor ki, orada nasıl bir sistem varsa kitap düşmanı olan birini bile kitap kurdu yapabiliyor.

Annem, babam hayatlarında kitap okumayan insanlardı. Birgün evde elektrikler kesildi. Televizyon, radyo, internet yok. 2 ışıldak yakıp elektrik gelene kadar hep birlikte kitap okuyalım dedim. İlk önce itiraz ettiler. Sonra onların ilgi alanı olan ve aynı zamanda ilgi çekici kitaplar verdim. Elektrik geldi ama onlar okumaya devam etti. Hatta babam iş yerine de kitap götürmeye başladı. Bu da demek oluyor ki, televizyon gibi teknolojiler insanları aptallaştıran ve sosyalleşmesini engelleyen etken. Diğer bir anlamı ise kitap okumayan insana doğru kitap verdiğiniz taktirde yaş sınırı olmadan kitap okumaya şevk edebilirsiniz.

Son bir örnek ise kardeşim mühendis olmasına rağmen, geçen gün yeni bir sitem nasıl olmuş dediğimde "bu yazılar ne kadar uzun ya... Youtube'dan video koysaydın ya. Kim okuyacak o kadar yazıyı insan okumaktan yorulur" dedi. Kitap, yazı, roman gibi okuma gerektiren şeyler aslında ilim irfan sahibi olmak yetmez. Türk milleti olarak tembellik aşılanmış bize. Her şeyin kısa yolunu bulma yolundayız. Tıpkı kısa yoldan para kazanmak gibi.